Масони, Србија и Гугл: Најчешћа питања о слободним зидарима

JP Putevi Brcko

Има ли масона у Српској православној цркви, како се поздрављају слободни зидари, који су симболи у Београду – само су нека од питања која грађани Србије постављају на Гуглу.

После признања главног државног тужиоца Хрватске Дражена Јеленића да је члан масонске ложе, знатижеља о овом јавности мало познатом, а увек интригантном удружењу.

Јеленић је поднео оставку на ту функцију, а на Гуглу су многи одмах почели да се распитују о слободним зидарима.

Има ли масона у Српској православној цркви, како се поздрављају, који су њихови симболи у Београду – само су нека од питања која занимају људе са Балкана.

Ко су масони у Србији?

Гугл претрага је на сам врх поставила репортажу ББЦ-ја на српском о масонима.

Они су „господа обучена у посебну одећу – са кецељама, белим рукавицама и лентама, уз симболе шестара и троуглова“, чије братство броји 1.500 чланова.

Неки од најпознатијих Срба слободних зидара били су Доситеј Обрадовић, Стеван Мокрањац, Стеван Сремац, Иво Андрић и кнез Павле Карађорђевић.

Како постати масон?

Одговор је дао члан Регуларне Велике Ложе Србије – Зоран Ђукановић за Вајс.

„Члан Братства постаје се на позив најмање двојице Браће, тачније путем њихове препоруке“.

Предуслов да неко постане масон је да буде препознат као „добар човек, на добром гласу“.
Ко су масони у Српској православној цркви?

Одговор Драгана Ђурића, великог мајстора 33. реда и гранд-командера масонског Врховног савета Србије је да су „неки бивши поглавари Српске православне цркве“ били чланови масонских ложа.

„Има их и међу владикама. Не могу да кажем њихова имена, јер брат не сме да поткаже брата, по масонском закону, али и етичком кодексу“, рекао је Ђурић за лист Данас.
Када је основана масонска ложа у Србији?

У јуну прошле године је у Београду организована скуп Регуларне Велике Ложе Србије поводом сто година од оснивања Велике Ложе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца „Југославија“.

Пре тога је постојао Врховни савет Србије.

После Другог светског рата, ложа је функционисала махом у изгнанству, а после распада СФРЈ, формирана је Регуларна Велика ложа, прво Југославије, а од 2006 и Србије – пише на њиховом сајту.

Како се масони поздрављају?

На хрватском порталу нет.хр кажу „тајним руковањем“.

„Иако неки чланови масона не признају то у јавности, они имају барем једну врсту тајног руковања“, тврде на овом сајту.

„Наводно постоје и одређене реченице које масон може изговорити кад се суочава с великом опасношћу, које ће подстакнути остале чланове да му похитају у помоћ.“
Да ли у Србији има жена међу масонима?

Правило Регуларне масонске ложе у Србији не дозвољава чланство женама.

Међутим, Уједињена велика ложа Енглеске је 2018. године дозволила трансродним женама да остану у масонској ложи, ако су јој приступили као мушкарци.
Који су масонски симболи у Београду?

Масонски симболи су, између осталих, шестар, угломер, пирамида и свевидеће око.

Неки од ових симбола се налазе и на фасадама београдских грађевина попут Радио Београда, Галерије Природњачког музеја, зграде Техничког факултета и Поштанског музеја.

MD MONTEL