Амфилохије одликовао београдску групу

Kolubara

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије одликовао је групу „Београдски синдикат“.

Одликовани су Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца „за надахнуте пјесме, ревност и бригу за мајку цркву и састрадалну љубав“, посвједочену кроз пјесме „Догодине у Призрену“ и „Свиће зора“, посвећене одбрани светиња у Црној Гори и Косову и Метохији, јавља Спутњик.

Уручење признања Митрополије црногоско-приморске СПЦ обављено је јутрос након Литургије у манастиру Михољска Превлака, саопштила је та београдска група.

Они наводе да је управо додјела ордена, али и учествовање на литији у подгоричком насељу Стари Аеродром био повод зашто су се 22. фебруара упутили ка Црној Гори.

„Како су три члана групе Феђа Димовић, Блажо Вујовић и Бошко Ћирковић враћени, како са граничног прелаза Добраково, тако и са Подгоричког Аеродрома, грамату и орден је у име групе примио Александра Протић – једини члан који је успио да уђе у Црну Гору“, прецизира се у саопштењу.

Након урученог признања Митрополије планира се да чланови Београдског синдиката учествју у Литији, која је данас у 16.30 сати кренула са Подгоричког Старог Аеродрома, као и учешће на молебану и литији која ће у 19 сати проћи улицама Подгорице и завршити испред Саборног Храма Христовог Васкрсења, где је и планирано премерно извођење пјесме БС-а „Свиће зора“.

„Иако нам је изузетно жао и нејасно зашто смо проглашени за пријетњу по националну безбиједност Црне Горе, овом приликом желимо да још једном изразимо подршку одбрани светиња у Црној Гори, на начин на који то народ све вријеме чини – мирно и достојанствено. Наша намјера није била да било кога угрожавамо или узнемиравамо, већ да узмемо учешћа у најчистијем и најдостојанственијем грађанском скупу нашег времена“, закључује се у саопштењу.

Извор: Спутњик/Б92

MD MONTEL