Преминуо ЗОРАН МОДЛИ, српски новинар, радијски диск-џокеј, пилот и инструктор летења.

JP Putevi Brcko

Зоран Модли је био један од најпознатијих српских радио новинара и ди-џејева. Почео каријеру диск-џокеја почетком седамдесетих година двадесетог вијека у београдским дискотекама, практично увевши свој посао у Југославију, пошто у то вријеме посао особе која пушта музику у дискотеци није сматран значајним. Издао је плочу „Зоран Модли и летећа дискотека“ и био је уредник једне рубрике у музичком магазину „Џубокс“. Модли је са Бором Ђорђевићем почетком 1975. године основао групу „Хајдук Станко и јатаци“, у којој је био пјевач, али су имали само два сингла, „На путу за Стамбол“ и „Анђелија, чувај се Турака“.

Био је веома популаран радио водитељ током осамдесетих када је имао емисију „Вентилатор 202“ (кум је био Влада Јанковић Џет). Модли се трудио да буде иновативан и први је водио емисију из авиона, док пилотира. Следећа иновација је била скупљање трака са демо снимцима. Ова емисија постаје поготово популарна и значајна за развој музике на овим просторима када почиње да објављује демо снимке нових група. Из његове „Демо топ листе“ су издвојени материјали који су издати од 1983. до 1985. године на три албума. Тако су своје прве композиције објавили састави као што су „Катарина II“ (касније ЕКВ), „Партибрејкерс“, „Rex Ilusivii“, „Денис и Денис“, „Густаф и његови добри духови“, „Карлови Вари“, „Доријан Греј“, „Психомодо Поп“, „Лаки Пингвини“, „Ла Страда“. Модли је одувијек био склон новим технологијама и још 1979. године је доводио у емисију професора Владимира Ајдачића а касније почиње сарадњу са уредницима часописа за популаризацију науке „Галаксија“. У његовим емисијама се први пут чуло шкрипање и цврчање рачунарских програма када је Дејан Ристановић донио једну рутину за Спектрум на магнетској касети и пустио је у програм. Посебан ентузијазам је ова емисија изазвала почетком 1984. године када су се у етар емитовали програми за први домаћи рачунар у самоградњи „Галаксија“. Од тог момента његове радио рок енд рол емисије добијају, у то доба нов призвук високих технологија, он је за себе измислио назив радио-хакер. Каријера „Вентилатора“ се завршава 1987. године и посвећује се више каријери пилота на великим путничким авионима.

Емисију „Модулације“ Модли почиње на тада новооснованом радију „Пингвин“ у мају 1993. године. И овога пута уводи новине, емитује „Модул топ тен“ врх листу МОД датотека, рудиментарне рачунарски створене музике. Ова емисија се 1995. године сели на радио Београд 202, а 1996. године добија награду „Дискоболос“ за најбољу радио и ТВ емисију о рачунарима. Међутим, убрзо се опет враћа на радио „Пингвин“ уз нови назив „Модулације – The Next Generation“, али укратко потом прелази на радио МИП где остаје до 1999. године када се емисија гаси.

Од 2000. покреће емисију ЗАИР Закон акције и реакције коју је радио до краја свог живота. Од 2002. године опет прави технолошки искорак јер се емисија спрема унапред у кућним условима и на рачунару, а прослеђује се мрежи локалних радио-станица путем ЦД-а или интернетом, а може се преузети са интернет сајта. Од пролећа 2011. године емисије се могу скидати и као подкастови са Apple iTunes-a. Повучени новим каналом дистрибуције, на листу ре-емитера у групу се укључује и Загребачки портал МојЗагреб.инфо тако да емитовање постаје и „интернационално“.

С обзиром на то да није био само радио ДЈ већ и професионални пилот и инструктор летења, Модли је писао и књиге које су намијењене популаризацији пилотског позива, укупно 7 наслова.

Послије више од 20 година проведених у ЈАТ-у, где је управљао Боингом 727, наставио је да пилотира у приватној авио-компанији „Принц Авијација“.

Његова презентација www.модли.рс је од рачунарског часописа ПЦ Пресс била проглашена међу 50 најбољих у 2001, 2003. и 2004. години.

Извор: Радио 202

MD MONTEL