Коронавирус поделио Италију, север под специјалним мерама

JP Putevi Brcko

Број оболелих од корнавируса на северу Италије рашће и у наредне две недеље, кажу стручњаци. – Покрајне Ломбардија и Венето заједно са осталих пет регија на северу Италије одсечене су од остатка земље.

Према последњим информацијама италијанске цивилне заштите, 231 особа је заражено коронавирусом, а седам особа је преминуло. Реч је о старијим грађанима који су већ били болесни што јасно указује да је то најугроженији део становништва у епидемији коронавируса.

Стручњаци упозоравају да се повећање броја оболелих очекује и у наредне две седмице, а после тог периода, болест би требало да почне да јењава, што би био резултат изолације жаришта заразе. Север Италије са свих седам регија потпуно је изолован у односу на остатак земље.

Север је под специјалним ригорозним мерама власти, а док је Ломбардија, која се сматра жариштем епидемије у Италији под још строжим, драконским мерама. У централном и јужном делу Италије живот се одвија потпуно нормално.

Међутим, нико не може да гарантује шта ће се у том делу Италије дешавати по питању коронавируса. На северу су опустошене продавнице и самоуслуге, а једино што је заједничко за север и југ земље је несташица заштитних маски, као и средстава за дезинфекцију руку. Доктор за инфективне болести Института „Tor vergato” у Риму, Масимо Андреоти упозорава да су симптоми сезонског грипа и коронавируса веома слични, осим што особе оболеле од ковида 19 имају проблеме са дисањем.

Уколико је слаб облик обољења, што је случај код 85 одсто пацијената, могу да изостану проблеми са дисањем и на тај начин се коронавирус може лако заменити за сезонски грип, што се претпоставља да се догодило на северу Италије. Због тога је епидемија касно примећена и број оболелих и даље расте. Ситуацију отежава чињеница да још није откривен нулти пацијент.

Извор: политика

MD MONTEL