Данас је свети Симеон Мироточиви

JP Putevi Brcko

На данашњи дан 1199. године у Хиландару, умро је отац Светог Саве, Стефан Немања оснивач династије Немањић која је владала српским земљама више од два вијека. Када је предао власт и замонашио се, добио је име Симеон.

Стефан Немања био је велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља, прогонитељ јереси.

Био је један од најзначајнијих личности свога доба у овом региону.

Успио је да прошири тадашњу српску државу и активно се борио против богумила. Оснивач је династије Немањића која је владала српским земљама више од два вијека. Кад је утврдио државу и православну вјеру, замонашио се у манастиру Студеница 1195. године и добио име Симеон. Потом одлази у манастир Ватопед, на Светој гори, код свог сина, тада монаха Саве.

Заједно обнављају манастир Хиландар, који су добили од византијског цара. Још постоји лоза коју је засадио Свети Симеон.

Народ вјерује да зрно овог грожђа из Хиландара уз пост и молитве Светом Симеону помаже нероткињама да добију потомство.

Симеон је у њему поживио само седам мјесеци. Сава је пренио његове посмртне остатке 1208. године у Рашку, да би над њима измирио своју старију браћу Стефана и Вукана који су се борили за власт. Мошти су му похрањене у Студеници, његовој задужбини.

Градио је још Свети Симеон и Ђурђеве ступове, манастир Светог Николе код Куршумљије и и цркву Свете Богородице на ушћу ријеке Косанице.

Због чудотворног течења мира из његових земних остатака, прозван је Мироточивим.

Извор: РТС

MD MONTEL