Три муслиманска имена која родитељи масовно дају дјеци у Србији, јер мисле да су стара српска

KOLUBARA Brčko

Ова три популарна имена се сматрају трендом у Србији, а истина је да заправо потичу са Блиског Истока

Избор имена представља забаван дио припреме прије доласка бебе на свијет, а многи родитељи имају и одговорност према овом задатку знајући да ће име пратити дијете кроз живот и у исто вријеме издвајати га од других.

Трендови се стално мијењају, а данас су најпопуларнија кратка и необична имена за дјевојчице која имају што необичнија значења.

Поред појединих родитеља која радије бирају класична и старинска имена, која остају за сва времена, у Србији све чешће дјеца добијају имена блискоисточног поријекла.

У наставку вам откривамо три најпопуларнија имена која се најчешће дају женској дјеци у Србији, као и њихова прелијепа значења:

1. Сара

Име је изведено од речи сараи а значи кнегиња, владарица, жена високог ранга. На арапском име Сара значи “она која доноси срећу гледаоцима, весела и радосна”. Оно је у разним варијантама веома популарно како код хришћана тако и код муслимана. У БиХ, Хрватској и Србији име Сара је у посљедњих неколико година било међу 10 најпопуларнијих имена које је давано дјевојчицама.

Многи су имали баке Саре и по њима дају име својим ћеркама, можда и не знајући колико је древно име и како има дивно значење.

2. Ема

Ема је скраћена варијанта више имена, па самим тим има и више значења. У Србији је то скраћена варијанта од Емилија, а код муслимана од Емина, Емира. Изведено је од њемачке ријечи ермен – што значи цијело и универзалан. Ово име је заиста прелијепо за дијете.

3. Хана

Име Хана је арапског поријекла и има значење разумијевање, искусна паметна жена. Постоји и прича да је име настало од имена биљке кане (ханнан) што значи “милост”. Ово име се у разним облицима може наћи у многим језицима, а најзустепљеније форме у Европи су Хана, Ханна, Ханнах. Име Ханна (Ханнах) је у првој половини 20. вијека је било умјерено популарно име у Чешкој и земљама сјеверне и централне Европе, а посебни у Њемачкој

Познајете ли неку Сару, Ему или Хану? Да ли вам се допадају ова популарна имена? Пишите нам у коментарима!

Нека су живе и здраве како год да се зову

Извор:Телеграф

MD MONTEL