Од данас у Њемачкој нови закон, држављани земаља ван ЕУ лакше до посла

Kolubara

С југоистока Европе у Њемачку годишње одлази више од 100.000 радника. Данас у Њемачкој ступа на снагу нови закон, који држављанима земаља које нису чланице ЕУ-а олакшава запослење у њемачкој, пише Дојче Веле.

Нови закон за усељавање је уступак њемачке владе послодавцима како би се у Њемачку брзо и без бирокрације могла доводити квалификована радна снага и то не само из земаља Европске уније. У многим браншама биљежи се мањак стручног кадра. Многе фабрике због недостатка радника не могу преузимати нове наруџбе и трпе огромну финанцијску штету.

Нови закон укида баријеру по којој је у тражењу посла предност имао Нијемац или грађанин Европске уније. Та провјера је трајала дуго и због тога се на одговор њемачког велепосланства односно конзулата чекало и по годину дана.

Сада конзуларно представништво, након што неки грађанин нпр. из БиХ постави молбу за визу, има рок од 3 седмице да пошаље упит Савезноо канцеларији за рад и запошљавање који онда, по новом закону, више не врши провјере има ли на уреду за запошљавање неко из Њемачке који је подесан за тај посао, него у року од 3 седмице мора одговорити на упит велепосланства.

Ако не одговори, сматра се да је сагласност издана. Дакле, цијели поступак сада траје највише 6 седмица.

Закон који на снагу ступа 1. марта подразумијева и убрзани поступак, по којем будући њемачки послодавац, уз пуномоћ радника, може заступати његове интересе и преговарати с надлежном канцеларијом за странце. Када се прикупе све потребне дозволе, канцеларија за странце мора информисати њемачки конзулат који онда у року од три дана мора издати улазну визу.

Странци изван ЕУ-а могу убудуће у Њемачкој изучавати занат али и долазити како би тражили посао

Страна радна снага, по новом закону, може долазити и на изучавање заната у Њемачку на најмање двије године. За то морају имати сагласност Агенције за запошљавање. Страни радници могу добити и боравишну дозволу у Њемачкој на 6 мјесеци ради тражења заната, запослења или мјеста за студије За то је потребна потврда о знању језика али и доказ да се особа може сама финансирати.

И поред тога што нови закон ступа на снагу 1. марта, стари закон о запошљавању радника са западног Балкана важи до краја године. По старом закону за долазак у Њемачку није била потребна диплома, нити положен испит о знању језика а могли су долазити и неквалификовани радници. Препорука правника је да старе захтјеве не треба повлачити, мада њихова обрада може трајати и дуже од истека важења старог закона 31.децембра 2020. године.

Још један корак у отклањању баријера за несметан долазак радне снаге направљен је протеклог понедјељка у Бону, гдје је отворена Средишњи канцеларија за признавање диплома у Бону. До сада је процес признавања диплома трајао много дуже него у САД-у, Канади или скандинавским земљама. Поред тога то је била надлежност сваке савезне земље, тиме се бавило чак 1.400 служби а критерији су били неуједначени. На истоку Њемачке се најлакше добивало признање дипломе а у Баварској најтеже. Сада ће и та процедура бити поједностављена.

Лијечници, медицинско особље, инжењери и информатичари су и прије олакшано или преко тзв. плаве карте могли долазити на рад у Њемачку али је услов за то била доста висока плата. Неријетко су и менаџери њемачких болница и старачких домова долазили у регију како би привукли медицинске сестре и његоваоце. Њемачки послодавци традиционално цијене радну снагу из земаља насталих распадом бивше Југославије.

Извор: Дојче веле

MD MONTEL