Прије 28 година убијен је српски сват на Башчаршији

JP Putevi Brcko

У Федерација БиХ данас је празник – славе тзв. Дан независности БиХ, када су муслимани и Хрвати прогласили независну БиХ, у којој је мјесец касније плануо рат.

Србима, 1. март буди сјећања на пуцањ на српског свата на Башчаршији, Николу Гардовића, а потом крвави рат и стотине хиљада жртава на свим зараћеним странама.

Када су средином фебруара ‘92. у Лисабону преговарачи три народа први пут сјели за преговарачки сто, прву верзију Кутиљеровог плана, три цјелине, српску, хрватску и муслиманску унутар граница БиХ одбио је, ко би други до Алија Изетбеговић.

Уз припреме за референдум, Изетбеговић се припремао за рат. Пуцањ Рамиза Делалића на српског свата, доказало се, није био ни случајан, а поготово не испровоциран како је убица тврдио …

Алекса Јованчић, свједок убиства Николе Гардовића, 2015. године у  емисији Печат РТРС-а, причао је како је Делалић убио српског свата.

– Видио сам Николу Гардовића који плоском одмахује и тјера неког човјека. А онда сам видио тог човјека и пиштољ у његовим рукама уперен у Гардовића – причао је Јованчић.

Убрзо након признања да је на Гардовића убио по налогу СДА, Рамиз Делалић Ћело је ухапшен.

Фахрудин Радончић је, такође, у Печату рекао да је у јавности постојала верзија да Делалић тражи милион марака, зато што је по налогу странке убио српског свата.

Нажалост, ни актуелни тренутак не обећава међусобно уважавање и суживот, добрим дијелом захваљујући још тада установљеним двоструким аршинима међународне заједнице.

Предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, управо указује да су и данас странци благонаклони према бошњачкој политици, оспоравају Дан Српске, а обиљежавају 1. март, што је одраз непоштовања Српске и српског народа.

– Овај датум не садржи никакву симболику нечега због чега би сви требали да буду поносни у једној држави. Асоцира и на смрт и на мржњу и на убијање и на све оно што се дешавало након тога, каже предсједница Српске.

Премијер Радован Вишковић наводи да 1. март славе они који се позивају на суживот, на тај датум је је разграђена БиХ.

– Но, све док не буде донесен закон о празницима БиХ, 1. март није празник, него и правни и суштински фалсификат – поручио је и предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

– Тај дан остаје само приватна светковина Бошњака у БиХ и трајна опомена шта би било да се нисмо изборили за Републику Српску – поручује и предсједавајући БХ Предсједништва Милорад Додик.

– Инсистирање на том датуму као празнику, који Срби никада неће моћи славити, показује сву заслијепљеност, првенствено бошњачке политике која, ни након 27 година, не одустаје од политике коју симболише управо 1. март. То нам показује да у Сарајеву још живи идеја да нам могу узети право гласа, палити заставу и убијати народ – ријечи су предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Насљедник на трону идеолога Алије Изетбеговића и његов син, Бакир, не види понор у коју су након 1. марта ‘92. гурнули све, па и властити народ.

– Требамо бити поносни на тај дан јер је потврда снаге БиХ – каже Изетбеговић.

Док се у Сарајеву сутра буде славило и величао бошњачки патриотизам, породица Гардовић сјетиће се дана када је Никола убијен.

Његова жртва, нажалост, била нам је и лекција и опомена.

Извор: ртрс.тв

MD MONTEL