Двије школе иконописа духовно образују младе људе

JP Putevi Brcko
У Брчком већ деценију раде двије школе иконописа „Свети Апостол Лука“ и „Небеска Царица“. Ове двије школе, кроз које је до сада прошло 400 полазника, својеврсна су и школа духовности и православног васпитања.

Црквена умјетност утиче и на развој самога човјека, јер они који уче да сликају икону, прије свега, како то кажу у СПЦ-и, себе и духовно образују.

– Икона и јесте својеврсна књига, која на један сликовит начин, показује живот светитеља и даје неке поруке, које су исказане у Светом Јеванђељу. То су поруке јеванђелске, тако да и онај, ко слика икону, мора да разумије те поруке, и да их на прави начин, пренесе и изобрази кроз сликање иконе – нагласио је протојереј-ставрофор Небојша Дршакић.

Школе иконописања „Свети Апостол Лука“ и „Небеска Царица“, у Брчком, раде при храмовима Свете Великомученице Недјеље и Успења Пресвете Богродице.

– То је једна трогодишњи циклус, неки ученици остају и дуже, у зависности од њихових склоности и способности. Углавном за тих три до четири године, они савладају вјештину живописа и способни су да сами живпошишу византијску икону – рекао је руководилац Школе иконописања „Свети Апостол Лука“ Недељко Билал.

У Школе иконописања у Брчком, могу сви, без обзира на доб, а часови су бесплатни. Најважнија је посвећеност и истрајност, а њих кажу нема без довољно љубави у нама.

 – Битно је да се ради константно, да се буде упоран. Врло брзо се могу проћи све те технике иконописања, али потребан је рад и труд и упорност и то је све кроз одређено вријеме – изјавила је полазник Школе иконописања „Свети Апостол Лука“ Бојана Крстановић.

Како наводе свештеници, млади људи, кроз школе иконописања стасавају у продуховљене умјетнике, који добију основе хришћанског васпитања, а што је и одраз њихове вјере и љубави.

Извор: РТРС

MD MONTEL