Oтвара се тајни архив папе Пија који је „шверцовао“ усташе

JP Putevi Brcko

Данас ће, по налогу папа Фрање, бити отворени тајни архиви који се односе на период Другог свјетског рата, када је врховни поглавар био Пије XII.

Отварање ватиканских архива из Другог свјетског рата је нешто што су Јевреји тражили деценијама од поглавара Римокатоличке цркве.

Поједини Јевреји оптуживали Пија XII, који је био папа од 1939. до 1958, да се није на све начине залагао против Холокауста.

Ватикан је, међутим, тврдио да је папа Пије XII тајно радио, иза кулиса, како би спасавао Јевреје.

Документи ће, такође, показати и каква је била улога папе Пија у Хрватској и региону, његов однос са Алојзијем Степинцем, али и улога у посљератном спасавању ратних злочинаца.

Како је раније писао хрватски Индекс, кроз Ватикан је пролазио „пацовски тунел“ којим су од правде, између осталих, побјегле и усташки главешине, а организовао га је свештеник Крунослав Драгановић, којег Борис Рашета у својој књизи назива „усташким Џејмсом Бондом“.

Ватикански архив

Ватикански архив

И сам Анте Павелић захваљујући везама са Заводом Св. Јеронима побјегао је од суда, као и многи други злочинци, а Индекс наводи да је о злочинима усташког режима папа морао пуно тога да зна, ако ни због чега другог, а онда због онога што је говорио Алојзије Степинац.

„Говори црквених великодостојника Ватикану не промичу. Занимљиво ће бити видјети и шта је папа мислио о послијератној југословенској власти, поготово у свјетлу напора да Степинца прогласи светим. И једна и друга канонизација запеле су на споредном колосеку, и један и други знали су пуно о највећем злочину у историји Европе. И нису се пуно узрујавали“, пише Индекс.

Шта све крију документа? 

Папа Пије XII најпознатији је био по конкордату између Ватикана и нацистичке Њемачке потписаном 1933. године, којим су Света Столица и Рајх уредили своје односе, а који је он уговорио још док је био нунције, амбасадор у Њемачкој.

Њиме су Католичкој цркви гарантована права, а заузврат су се католици обвезали да неће превише приговарати нацистима.

Када је пред почетак Другог свјетског рата постао папа, Пије XII је више упозоравао на комунизам него на нацизам, али је ћутао о Холокаусту.

У преко 150.000 докумената требало би да се нађу одговори на питање које највише мучи историчаре: Је ли папа знао за коначно ријешење, је ли знао за истребљење Јевреја, је ли знао за Холокауст?

„Тешко да није знао. Ватикан стољећима има изврсну обавјештајну службу и тешко да би им промакао покољ шест милиона људи. Намеће се и још можда важније питање: Зашто поглавар Католичке цркве није реаговао?“ пише Индекс.

Папа Пијe XII, рођен је као Еуђенио Марија Ђузепе Ђовани Пачели, 2. марта 1876. године, на исти дан 1939. године изабран је за папу, а на исти дан oве године његов архив постаје доступан јавности.

Извор: РТС, Индекс

MD MONTEL