ДАН ОСМИ

JP Putevi Brcko

Стигао. Пао у сјенку вируса и панике јер већина поклона би се куповала код Кинеза а сада, нема шансе да им неко уђе у радњу. Остаје избор са доста скупљом робом, самим тим и смањује се број купаца. Сигурно је једно да ће учитељице и наставнице добити поклон од ученика па кад би се све сколе позатварале.

Та фама о 8. Марту и поклонима просвјетним радницама, никада није постала де-моде нити је мутирала у било којој мјери. Све се промјенило у насшим животима у посљедњих 25 година али то, не!

Може село и град нестати а тај обичај је јачи од Устава. С једне стране, фино је учити дјецу од малена да показују пажњу и респект према учитељима а с друге стране отишло се предалеко у цијени и избору и то више није симболика него статусни симбол неких ученика који сепаратно чине презент педагозима што је у оригиналу шлихтање и зачеће поклањања мита кроз цијели живот да се неком пречицом стигне до одређене позиције или бенефита.

Једино што ми је смислено тог датума је пажња дјеце мајкама, теткама, стринама, ујнама…..све до баке или комшинице.

Наравно да је прихватљиво да мушкарци својим партнеркама или пријатељицама изаберу неки дар али да је од срца и креативно а не као обавезу коју иду серијски да обаве праћену реченицом:
„Ето и то сам рјешио“ јер је био списак од неколико жена, родица, супруге па човјек формално скида једну по једну са списка и штрикира. Страшно!

Цвијет је увијек прави избор и ту нема грешке осим, ако је та особа којој се поклања, ограниченог ума. Ако мушкарац жели неког импресионирати а банковни рачун то дозвољава, зна се, неће се ниједна наљутити на добар парфем или комад злата.

Кад су ти м/ж односи у питању, зрелих особа, поклон је често знак до које мјере вам је стало до некога. Познато је да је Бартон редовно враћао Лиз Тејлор у свој живот дијамантима као знак извињења за превару или покојни Коби Брајант, прстеном од 5 милиона долара је фасцинирао не само супругу, него планету, због скандала.

Да не идемо предалеко, среца је имати и своју шољу чаја у коју ће неко медом или шећером
засладити дан или још боље, вече.

MD MONTEL