Нове атракције на Златибору: Уређене стазе у Стопића пећини

JP Putevi Brcko

Стопића пећина била је најпосећенији туристички локалитет у Србији током 2019. године са око 90.000 остварених посета. Налази се на само 19 км од центра Златибора, а тако велику посећеност дугује природи која је несебично окитила ову спелеолошку лепотицу. Импресиван улаз, бигрене каде које представљају праву геоморфолошку реткост у целом свету и подземни водопад учинили су да сваке године на десетине хиљада туриста ужива у несвакидашњим подземним пејзажима.

У нову 2020. годину Стопића пећина улази још лепша и богатија за нових 50 метара стаза које су уређене и доступне за туристичке обиласке. Нова пешачка стаза води кроз канал са кадама до новог проширеног простора, па сви посетиоци који од фебруара ове године посете Стопића пећину имаће прилику да обиђу нових 17 бигрених када дубине од 2 до 7,5 метара.

Овај део стазе веома је богат пећинским накитом а највећа атракција је велики сталактит, висине преко 6 метара који се налази изнад најдубље каде. У центру каде уроњен је врх самог сталактита. Оно што посебно привлачи пажњу у новом уређеном делу пећине је „капија“ која је украшена импозантним пећинским накитом, али и натписи пронађени на зидовима канала који указују на то да су спелеолози истраживали Стопића пећину још давне 1920. године.

До сада је ТО Златибор урадила доста тога трудећи се да ову природну атракцију учини доступном посетиоцима: прилазни пут, паркинг простор, прилазне пешачке стазе, улазну капију, билетарницу, стазе кроз Светлу и Тамну дворану до тзв. водопада “Извора живота” , као и стазе изнад бигрених када и расвету. Нове стазе кроз пећину привући ће велики број посетилаца, али и учинити да сви они који су већ посетили овај споменик природе врате по још незаборавних утисака.

Стопића пећина доступна је за обиласке свим данима од 09.30 до 16.30 часова.

MD MONTEL