МИЛОЗВУЧНА ВИОЛИНА ПО УКУСУ КАБАДАХИЈЕ!

JP Putevi Brcko

Није лако бити Кабадахија кад изнад себе имаш свог шефа који по аутоматизму остварује сва права на ту позицију. То што си ти запослио своју супругу одмах уз себе у Одељење за образовање и њеног брата на њено место у школу то не значи да можеш бити Кабадахија. Треба то да се заслужи! Мићо, па и шеф је запослио свога баџу преко реда и преко везе, упркос чињеници да је било стручнијих кандидата који су по свим правилима требали добити баџино место. Дакле ниси једини. Лакше мало са кабадахисањем. Не воли шеф такве у својим редовима који руше његов лик и дело!

На крају крајева ти си само шефић, а твој шеф је ипак шеф. Добро, то сад што је његово место реизборно и што ће он себе да угура на другу позицију пре Избора то је његов проблем. Ти ћеш и даље остати шефић себи а твоја жена и теби и себи! За сада он је још увек твој актуелни шеф и понашај се мало буразеру у складу са прописима!

Мораш бити мало играч… мало „мекан“, нежан, тактички спреман да не жуљаш много у доњем делу леђа… да шефу буде драго што си се увукао и што немаш пуно костију… једноставно да будеш гладак ко путер. Да не повредиш шефове шуљеве. Па кад оствариш своје планове онда те боли уво. Тад си свој на своме. Тад препустиш другоме да буде мекан и да брине о шефовим шуљевима.

Ево пример правог шефовог миљеника. Прва виолиница ниже музичке школице: мекан, гладак, не жуља, увија се како шеф коракне… Ма ништа флексибилније Кондоминијум видео није! Ал` само такав може да оствари све своје зацртане планове. За сада врхунски брине о шефовим шуљевима а шеф добро памти и зна да узврати!

И тако је једнога дана (тачније 15.05.2017. године) пало на памет првој музичкој виолиници да оснује средњу музичку школу. Свестан је још тада био да се то неће десити у овом веку, те се досетио да оснује нови смер у Гимназији. Нешто као музичка секција ал само мало богатије. Еј буразеру, није мала ствар бити оснивач једне музичке секције која ће вештачки једнога дана добити статус СРЕДЊЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ! Мудар али велики залогај батице. Ал` кад си по вољи шефа за такву особу шеф ће да прекрши све могуће Законе. А кад уђеш на мала врата, Скупштина ће по незнању да ти отвори и велика врата.

Шта није могуће а да није по Закону? Ало батице, па шеф може све! Ма кога брига што је директорица на састанку у фебруару месецу ове године рекла да се наставници Гимназије не слажу са предложеним наставним плановима те да би секција требала бити више гимназијска а мање музичка! Кога је брига што би деца музичке секције имала превише часова који не прате Европске стандарде? Какве везе има то што средња музичка школа свугде у свету има пријемни испит? У Кондоминијум нема пријемног а децу ће прва виолиница „утерати“ да по завршетку ниже музичке упишу музичку секцију у Гимназији. Какве везе има што није економски оправдан елаборат о оснивању овакве секције?

Јел упозорен шеф на састанку 17.02.2020. године на низ пропуста и кршења Закона? Јесте!

Јел речено шефу да по важећем Закону о образовању, средња школа може бити, између осталог: ГИМНАЗИЈА ИЛИ УМЕТНИЧКА ШКОЛА? Јесте!

Јел речено да није могуће према важећем Закону основати овакав смер јер ученици са звањем МУЗИЧКИ САРАДНИК ИЛИ МУЗИЧКИ ИЗВОЂАЧ, такво звање могу стећи САМО У УМЕТНИЧКОЈ ШКОЛИ а никако у Гимназији? Јесте!

Наравно да јесте и наравно да је шеф упозорен! И шта је на то шеф рекао? Једноставно је рекао КО ТО КАЖЕ?

НОРМАЛНО! И ту нема приче бато мој. Какав закон, какви бакрачи. Његов миљеник `оће да буде оснивач и тачка. Ако треба шеф ће да укине све законе па да видимо ко ће да се позива и машука пред шефовским носем са некакавим закончићима. Има да се зна ко је шеф и тачка!

Кажу да Гимназија ове године није у свом програму и плану уписала музички смер већ је само предвидела, као и до сада, три смера по два одељења. Па шта?

Кад шеф нареди, не само да ће бити основана музичка секција већ, ако треба сви професори у Гимназији има да науче и да свирају. А све су прилике да хоће!

Шта нема довољно учионица? Где фале инструменти? Какве везе има што у Гимназији постоји одељење са чак осам ученика? Како нема довољно наставног кадра за музичку секцију? Какве везе има што ће музичари имати двадесет предмета у школској години? Ма то, на крају крајева, и није битно!

Кад Кабадахија нареди биће свега. И вишка ако треба! Довешће прва виолиница све нове професоре… ако треба из Тузле ће их довести!

-Реци шефе колико људи треба да доведем? `Оћеш 5, 15, 20… све стручни да стручнији не могу бити… пола Тузле ако треба има да доведем? Хоћемо ли преко мог удружења да их ангажујемо или да их легално запослимо без конкурса код тебе у Одељењу? Како ти кажеш шефе! Шта? Жуљам! Извини шефе, мало сам се запричао… Извиниииии… мало сам се занео у причи и узбудио… Извини шефе, нисам осетио да ти жуљам… Ево смирио сам се шефе… Добро шефе, ево ћутим… Љубим да прође… јел овде шефе?

Е такве шеф воли, бато мој! Ако буде добар и он ће да буде Кабадахија… једнога дана… можда!

Прича се наставља…

MD MONTEL