МИХАИЛОВИЋЕВ ПОКРЕТ

KOLUBARA Brčko

Државни тужилац:

-Њемачки Рајх није могао из Србије извлачити храну, јер вам то нису допуштале наше партизанске борбене јединице.

Оптужени Франц Нојхаузен:

-Као шеф њемачке привреде у окупираној Србији, одлучно и одговорно изјављујем да ми партизане и комунисте нисмо ни осјећали. Ако су наша складишта била стално нападана, пљачкана и уништавана, то је била кривица Михаиловићевих људи а не партизана. Они су испред нас затварали све путеве до села и ризница, те тако спријечавали и сваки њемачки извоз из Србије.

Државни тужилац:

-Ви нисте само ратни злочинац, него и битанга. Одузимам вам ријеч.

(Београд, децембар, 1946.)

Државни тужилац:

-Само у селу Јајинци убили сте више од стотину хиљада заробљених партизана и комуниста.

Оптужени генерал Мајснер:

-Не знам тачан број, али мислим да претјерујете. Врховна команда Југословенске војске потписала је била капитулацију, али је овдашњи неодговорни људи нису поштовали и они су криви за наше репресалије. При том, нарочито истичем герилу генерала Михаиловића. Не знам колико је Срба погубљено у Јајинцима, али знам, као главнокомандујући за цијелу Србију, да су свуда, од десет стрељаних, њих девет били борци или помагачи ребела Михаиловића.

(Беогрaд 1946)

Државни тужилац:
-Ви сте, оптужени, и као полицијски пуковник и као шеф Гестапоа у окупираној Србији, свакако одржавали тијесне везе са већ осуђеним и погубљеним издајником Дражом Михаиловићем. Објасните суду вашу сарадњу са њим.

Оптужени пуковник др Фукс.

-Никада Гестапо, чији сам шеф стално био, није имао никакве везе са генералом Михаиловићем. Штавише, ми смо Михаиловића увијек сматрали за непријатеља Рајха број један. Зато су сви припадници Михаиловићевог покрета од стране Гестапоа прогањани без милости.

Државни тужилац:

-То је неприхватљиво.

Оптужени пуковник др Фокс:

-Ја сам официр од части. Од начела истине не смијем одустати ни по коју цијену живота, који је сада у вашим рукама. Од Хитлера па до нашег посљедњег војника на Балкану, генерала Михаиловића и његове герилце сматрали смо највећом опасношћу по нас. То је покрет који је Нијемцима задао највише зла и који…

Државни тужилац:

-Доста ! Ни ријечи више. Захтијевам, другови судије, да се претрес одмах прекине и да суђењу овом злочинцу више не присуствују страни дописници.

Председник Суда:

-Захтев државног тужиоца се усваја.

(Београд, децембар, 1946.)

MD MONTEL