Некада су се наставницама за 8. март поклањале руже, а сада ПАРФЕМИ, ТОРБЕ И ЗЛАТНИ НАКИТ

Kolubara

Скупоцени парфеми, брендиране торбе, златан накит, ваучери, као и коверат са новцем замијенили су симболичну ружу која се некада поклањала учитељицама за Осми март.

Психолози сматрају да родитељи претјерују у избору поклона, због чега неријетко влада жустра борба која се преноси и на дјецу.

У сусрет Дану жена, који је ове године у недјељу, већина учитељица, наставница и васпитачица су или добиле јуче поклон или ће га добити у понедјељак. Међутим, готово да нема родитеља коме ове недјеље није пристизало хиљаде порука на популарне Вајбер групе око договора шта купити, али и који је буџет за дар. Да су многи од родитеља негодовали због скупоцијених приједлога, потврђује мама једног првака у Београду, истакавши да је новац дала искључиво како њено дијете не би било осрамоћено.

– Сматрам да неке маме преамбициозно схватају куповину поклона за учитељицу. Једна од њих је рекла да је причала са учитељицом шта би желела да јој купимо. Првенствено је био предлог да свако да по хиљаду динара како бисмо учитељици поклонили ваучер за торбу од 150 евра, или да јој се преда коверта са новцем. За тако нешто сигурно не бих учествовала – каже она и додаје да је на крају усвојен приједлог да свако и ко може да по 300 динара за цвеће и књигу.

Поједине васпитачице у вртићима за 8. март добиле су цвијеће и поклон-ваучере, а пракса је да родитељи новац за поклон уплате на рачун или пошаљу по дјетету који ће коверту ставити у ранац оног малишана чија мама сакупља.

– Скупљали смо по 300 динара, а обе васпитачице ће добити по ваучер од 3.000 динара у парфимерији и цвијеће. Сматрам да то није превише и да је лијеп знак пажње. Вјерујем да већина родитеља тако мисли, јер се нико није бунио – испричала је Ивана И. из Београда.

Наставнице добијају и карте за позориште, књиге…

Учитељица ОШ “Бранислав Нушић” у Београду Миља Зец сматра да су учитељима највећи поклон поштовање, толеранција и пристојна комуникација ученика.

– Вољела бих када би заувијек 8. март остао недјељом и када би престао да постоји и да се празнује на било који начин осим у кругу најуже породице. Сматрам да је тај дан изгубио сваки смисао. Дивно је дјецу научити да је даривање нешто племенито, нешто што обогаћује душу, више онога који дарује него онога који прима. Родитељи би требало да се баве својом дјецом, а не учитељима, њиховим обимом посла и заслугом за добијање поклона – наглашава учитељица.

Психолог београдске ОШ “Владислав Рибникар” Лидија Максић истиче за Блиц да питање поклона учитељици зависи од менталитета, доброг укуса и здравог разума родитеља.

– Прихватљиво је ако је то неки симболички гест пажње, неки букетић цвијећа. Ако су то неки неумјерени поклони, као што се дешава, онда се поставља питање шта је мотивација оног ко купује непримјерено скуп поклон тим поводом. Односно да ли очекује нешто заузврат, да ли сматра да ће тиме побољшати и стећи предност за своје дијете у очима наставнице. Поклон сам по себи јесте изјава љубави, лојалности учитељици и одушевљења њеним радом. С друге стране, ако је неко љут на учитељицу, онда је то начин да се она казни тиме што се та пажња неће показати – напомиње психолог Максић.

Додаје да се ријеђе претјерује поводом Осмог марта, колико са поклонима за крај школске године, поготово на крају четвртог разреда.

– Моје искуство у школству показује да то буду поклони који заиста прелазе у неукус. Најчешће се договара преко Вајбер група, те цијела група родитеља прати ко је спреман колико да плати. Понекад то може да изазове прави сукоб међу родитељима, а то може да стигне и до дјеце. Постоје родитељи који непримјерено коментаришу пред својом дјецом ко је пристао да се купи поклон и за колико новца, ко је тражио да то буде мање и онда дјеца међу собом изјављују “твоја мама неће да да паре” и слично – наводи психолог.
Лош модел понашања

– Треба рећи да је Дан жена потпуно изгубио значење. Тај дан се тиче борбе за права жена и за њихов положај у друштву. То више нико нема на уму, него се своди на кич, неукус и неумјереност. Посебно дјеца не разумију шта тај празник изворно значи, као што не разумију ни смисао таквог поклањања. Тада углавном и деца почну да манипулишу поклоном на исти начин на који то неки од родитеља раде, јер дјеца опонашају наше моделе понашања. Често то буде – “ја вас волим највише јер сам купио највећи поклон” – упозорава психолог Максић.

Извор: Српска Инфо

MD MONTEL