Служен парастос убијеним припадницима ВРС-а у Грбавици

JP Putevi Brcko

На православном гробљу у насељу Грбавица код Брчког данас је служен парастос за 43 припадника ВРС из тог краја, међу којима је и 13 бораца који су на данашњи дан 1993. године у Бодеришту заробљени, на звјерски начин мучени и убијени.

Предсједник брчанског Удружења породица погинулих бораца Војске Републике Српске Јован Пудић нагласио је да постоји безброј доказа за овај злочин, те да су само још три директна починиоца жива.

“У последњих 10 година вршена су истраживања и прикупљани докази да би 30. децембра прошле године Тужилаштво поднијело оптужницу за девет окривљених, коју је Суд прихватио за њих пет. Прво рочиште било је 20. јануара, а на основу информација које смо добили из Тужилаштва, очекује се да крајем овог мјесеца почне и прво суђење”, истакао је Пудић.

Градоначелник Брчког Синиша Милић истакао је да је ово један од најтрагичнијих ратних злочина који су се десили за вријеме отаџбинског рата и да сви на правду чекају 27 година.

Милић је напоменуо да је сада велики терет на правосуђу БиХ које мора да задовољи правду и свима покаже да је то суд који суди по праву и правди.

“То је важно, не само за породице страдалих јунака, него и да би се отклонила свака сумња да можемо рачунати на правду и да се можемо посветити изградњи даље будућности и просперитета у овој заједници”, рекао је Милић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Миломир Савчић рекао је да је ово тужан дан када се окупљамо и одајемо пошту у знак сјећања на трагично настрадале саборце из Грбавице.

“Ово је један специфичан злочин јер су и након убиства на тијелима настрадалих бораца вршена масакрирања, у толикој мјери да их чак ни родитељи нису могли препознати и идентификовати. Када то имате у виду, можете само да претпоставите који је то степен мржње”, нагласио је Савчић.

Међу присутнима је био и Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић који је рекао да од 13 српских бораца који су 8. марта 1993. године зарбољени и масакрирани, тијела њих 11 су размијењена послије четири дана, а касније и преостала два тијела.

“Ту није постојао ни кодекс части, ни међународно право које штити ратне заробљенике. Они су масакрирани на најзвјерскији могући начин”, рекао је Милуновић новинарима.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, иначе рођен у Грбавици, рекао је да је у Брчком почео процес против петорице оних који се сада сматрају кривцима, али да тиме правда није окончана.

Извор: Радио Брчко

MD MONTEL