У свијету од коронавируса обољеле 124 хиљаде људи, проглашена пандемија

KOLUBARA Brčko

Свјетска здравствена организација прогласила је пандемију коронавируса. У свијету су до данас обољеле 119.132 особе, преминуло је 4.284 људи, а оздравило 65.776. У Србији је до сада забиљежено 12 случајева обољевања. Новчанице преносе вирусе, у неким земљама је већ забрањено плаћање у готовини, а у Кини планирају дезинфекцију папирног новца.

Лидери земаља чланица Европске уније током видео конфренције договорили су се о координисаном приступу у циљу лимитирања ширења вируса, испоруке медицинске опреме и ријешавања социјално-економских посљедица епидемије. Најављено је формирање Корона инвестиционог фонда у висини од 25 милијарди евра. Утврђена су четири приоритета рада:

 • Лимитирање ширења вируса
 • Предузимање пропорционалних мијера у складу с научним и медицинским чињеницама
 • Координација у испоруци медицинске опреме у циљу регуларног функционисања унутрашњег тржишта
 • Промоција истраживања у области израде вакцине, дијагностике и третмана обољелих од KОВИД -19
 • У Италији до сада умрло 827 особа

  У Италији се број умрлих од посљедица коронавируса попео на 827. Коронавирусом заражено је њих 12.462, а опоравило се 1.045 особа.

  У Хрватској укупно 19 заражених

  У Хрватској су потврђена три нова случаја коронавируса, чиме се број заражених повећао на 19. Сва три пацијента су хоспитализована у Загребу. Ради се о особама које су дошле из Аустрије и Њемачке.

  Још двоје заражених у Македонији, укупно девет

  У Сјеверној Македонији појавила су се два нова случаја коронавируса, а укупни број заражених тим вирусом у тој земљи повећао се на девет, преноси МИА.

  Како је рекао министар здравља Сјеверне Македоније Венко Филипче, током данашњег дана испитано је укупно 12 лица.

  Босна и Херцеговина је званично забранила улазак странцима

  Босна и Херцеговина је званично забранила улазак странцима које долазе из најризичнијих земаља у којима је највећи број случајева заражених корона вирусом.

  На подручју цијеле Босне и Херцеговине за сада има седам потврђених случајева, а под здравственим надзором су 384 особе.

  Извор: Спутник

MD MONTEL