ХОЋЕ ДА ЗАБРАНЕ ПРИЧЕСТ? Полемика власти и Синода због литургије и коронавируса

JP Putevi Brcko
Шта ће по овом питању урадити Србија остаје да се види у наредном периоду, а у Грчкој су представници власти дали препоруку људима да се не причешћују и да избјегавају масовна окупљања каква је литургија.

Национална комисија Грчке за јавно здравство је вечерас одговорила на данашњу категоричну тврдњу Сталног Светог синода Грчке православне цркве да се „ниједна болест не преноси светим причешћем“.

О томе се у Грчкој данима води јавна полемика, односно о томе да ли је због епидемије коронавируса безбиједно ићи на скупове у црквама, а дебата се данас само разгорила због саопштења Синода чија је намјера била супротна, да догматски умири.

Синод је нагласио да они који долазе у цркве „у страху Божјем, у вјери и љубави“ и „апсолутно слободно без икакве присиле, повезују причешћем Христово тело и крв“, односно хлебом и вином које им свештеник ставља у уста, добијају „лијек бесмртности, опраштање грехова и вјечни живот“.

Међутим, експерти Комисије Грчке за јавно здравство су саопштили да се „вирус преноси пљувачком и преноси се кашичицом“, те и причешћем, и апеловали на људе да избјегавају јавна окупљања – укључујући и цркве.

Ипак, експерти су додали да не могу да се мијешају у питања вјерске слободе и вјеровања.

То је саопштено послије редовног поподневног брифинга министра здравља Василиса Кикиљаса и портпарола Министарства, специјалисте за заразне болести Сотириса Циодраса.

Министар је саопштио да се у Грчкој појавило још 11 заражених, те је укупан број потврђених случајева скочио на 84, од чега је чак 56 из само једне групе грчких ходочасника који су били на хришћанским мјестима у Јерусалиму.

Позвао је грађане, нарочито осјетљивог здравља и старије од 70 година, као и све који имају симптоме грипа, да не излазе из кућа.

Министар Кикиљас је рекао и да се болест „нагло шири“ и да су наредна два мјесеца „кључна“ за ток епидемије.

Специјалиста за заразне болести Циодрас је рекао да стручњаке забрињавају „случајеви-усамљеници“ – обољевање од корона вируса четворо људи у Атини који потврђено нити су путовали у подручја жаришта болести, нити су били у контакту са било ким болесним, те се не зна како су се заразили.

Од коронавируса су у Грчкој обољели и мушкарци и жене, и ђаци и старци, а и један службеник Амбасаде Израела која је због тога од данас затворена на двије недеље, док је затворен и низ грчких школа и јавних служби и других установа, а масовни скупови су отказани.

Данас је објављен видео-снимак како бивши митрополит Калаврите и Егилије, Амвросиос, савјетује да и за коронавирус „света водица“ представља „вечни и недодирљиви лијек“.

Владика је вијерницима препоручио у говору у једном манастиру: „Потрудите се да нађете боцу, напуните је Светом водицом и не бојте се, ако вам је мало, добићете још. Користите је тако што ћете је прскати по себи, сипати у уста и по рукама, а ако се бојите да ћете се заразити и разбољети, притом понављајте: ‘Господе Исусе Христе, смилуј се мени!’. То је вејчни и неуништив лијек: Света водица“.

И Синод Грчке православне цркве у борби против корона вируса

Стални Свети синод Грчке православне цркве данас се савјетима вијерницима укључио у борбу против корона вируса, али је упоредо саопштио да се „ниједна болест не преноси светим причешћем“.

Синод је најавио подјелу брошура у црквама и објавио „Препоруке вијерницима“ с позивом да „предузму све неопходне мјере које препоруче надлежне државне власти, у циљу спријечавања ширења вируса“.

Те мјере су: редовно и темељно прање руку сапуном, употреба алкохолних антисептика, држање дистанце од свих који имају симптоме, пажљиво чишћење површина и „правилно провјетравање“ цркава.

Пета препорука је да они са симптомима болести, као и они из здравствено ризичних група: са респираторним проблемима или дијабетесом или кардиоваскуларним болестима, као и имуносупресивни, „треба да привремено избјегавају излажење из својих кућа ако није апсолутно неизбежно, и да још више пазе на детаљну личну хигијену и чистоћу, да избјегавају мјеста масовног окупљања, као и загрљаје и пољупце, ради заштите здравља себе и своје браће“.

Свако ко примијети да има симптоме обољевања, треба да се јави на телефон 1135, која 24 сата даје информације о новом корона вирусу указао је Синод Грчке православне цркве.

Синод је већи дио данашњег саопштења посветио позиву „свим вјерницима и свештеницима да појачају своје молитве како би спречили ширење коронавируса“ и уз то „јасно ставио до знања да Света причест не може бити узрок преношења болести“.

О томе се у саопштењу каже да „за чланове Цркве, присуствовање божјој захвалности и причешче из заједничког Пехара живота, наравно не могу бити узрок преношења болести, јер вијерници свих епоха знају да похађање Божанског заједништва, чак и у вријеме пандемије, представља, с једне стране, опипљиву афирмацију самопредавања Живом Богу, а с друге, представља спокојну манифестацију љубави која прожима све људско, а можда и израз оправданог страха“.

Уз извод из Јеванђеља по Јовану: „Страх не постоји у љубави, а савршена љубав одагнава страх“, Синод поручује да „чланови Цркве знају да је заједништво, односно повезаност, плод љубави и достизања слободе управо зато што игнорише сумњу, уздржаност, страховања“.

Са сасвим супротне стране стижу јавне расправе посљедњих дана, између осталог и о могућој забрани литургија и причешћа, оцијенио је Синод на данашњем засиједању.

Тако, наводи Синод, за „оне који приступају долазећи (у цркве) из страха од Бога, као и из вјере и љубави, и апсолутно ослобођени било какве присиле, причешће, повезујући Христово тијело и крв, постаје лијек бесмртности, за опроштење гријехова и за вјечни живот“.

Одбацујући „гласине“ према којима због епидемије не треба ићи ни у цркве, Синод оцијењује да „од учесника јавног дијалога о томе, вијерници заслужују бар поштовање према вјери и њиховом избору да воле без страха и несигурности“.

Стални Свети синод ипак закључује да тим својим ставом Грчка православна црква „не осуђује никога ко страхује и брине“.

Извор: beta.rs

MD MONTEL