Одржана едукативна трибина „Каравана културе говора“

JP Putevi Brcko

Лингвиниста Милорад Телебак изјавио је у Брчком да су Срби, заокупљени другим проблемима, постали прилично равнодушни и не воде бригу о српском језику, те оцијенио да “Караван културе говора” представља зрачак наде.

Телебак сматра да је српски језик “рашчерупан”, присвојен и готово поништен.

“Ко не води рачуна о језику, не води рачуна ни о себи. Ко изгуби језик, губи и себе као народ”, рекао је Телебак синоћ новинарима уочи трибине о унапређењу културе говора чији су предавачи били и француски хуманитарац Арно Гујон и комуниколог Слободан Роксандић.

Гујон је навео да је српски језик научио да би разумио српски народ на Косову и Метохији којем годинама помаже, те да му учење није било нимало лако.

“Када сам га научио, онда ми се отворио нови свет. У једном тренутку све што ми је било непознато пре тога, постало ми је познато, разумљиво. Почео сам да разумем шта пише у новинама, шта ми говоре људи на Космету. Они су почели мене да разумеју. Пре тога, као да сам гледао црно-бели филм и одједном га угледао у боји”, нагласио је Гујон.

Роксандић је рекао да пројекат “Караван кулутре говора”, који се реализује у Републици Српској, има вишеструки значај и да је циљ одржавања трибина да се грађанима укаже на потребу очувања српског језика.

“Друга страна је још вреднија, а то је рад са децом и младима. И оно што је најважније, јесте што смо подсетили децу и младе да њихов успех зависи од тога колико раде на усменом изражавању”, рекао је Роксандић.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” Брчко Драган Томић подсјетио је да је трибини претходила радионица за ученике основне и средње школе, те да ће данас бити организована још једна.

Пројекат “Караван културе говора” у Републици Српској реализује Министарство просвјете и културе, а од ове године први пут учествује и СПКД “Просвјета” Брчко.

Пројекат је покренуло Министарство културе и информисања Србије у сарадњи са Удружењем за развој и унапређење културе говора “Изражајаност” из Београда.

Извор: СРНА

MD MONTEL