СРПСКИ СТРУЧЊАЦИ ОТКРИВАЈУ: Против корона вируса се можете лијечити ОВИМ намирницама, а ево шта да ИЗБЈЕГАВАТЕ!

Kolubara

Да бисте ојачали имунитет и тиме се заштитили од корона вируса, треба да једете свјеже воће, бијели лук и домаће супе, савјетују стручњаци!

Они упозоравају да заражене особе никако не би смјеле да једу тешку храну, слаткише и тијеста, јер од вируса намучен и ослабљен организам не може да свари те намирнице.

Витамин и одмор

Нутриционисткиња Јована Срејић савјетује да у наредном периоду избјегавамо све што би наш имунитет, попут другог боравка у затвореном простору, превише шећера, недовољно сна и течности.

– Потребно је да спавамо барем седам сати и да пијемо минимим осам чаша воде. Да би наш имуни систем ојачао и успио да се одбрани од вируса, морамо смањити и унос угљених хидрата, поготово бијелог брашна и шећера. То је јако важно, јер се витамин Ц и шећер просто речено, такмиче се да уђу у наше ћелије. Ако у крви има превише шећера, витамин Ц се неће апсорбовати у организму, а онда наш имуни сисем слаби и постаје рањив – објашњава она.

Срејићева такође додаје да оброке можемо да уносимо током осам сати, а да 16 сати не конзумирамо храну, и додаје:

– Јачању имунитета највише ће допринијети цинк и витамин Ц и Д, а њих можете пронаћи у свјежем воћу и поврћу, поготово лимуну, поморанџи, бијелом луку, ђумбиру и гљивама. Све је то суперхрана за јачање имунитета и борбу против вируса. Важно је да једете пилетину, лосос и говедину јер је то месо пуно цинка – каже она.

Срејићева упозорава да особе које се заразе корона вирусом треба да избјегавају јаку и масну храну зато што намучен и ослабљен организам неће моћи да је свари.

Смањити слаткише

– Инфициране особе никако не смију јести слаткише, тијеста, нити зачињену храну, попут гулаша, пасуља, похованог меса и слично. Препоручују се лагани оброци, прије свега супе од костију, у које се обавезно додаје куркума. Избјегавати пецива, хљеб и тостеве. Умјесто млијека, пити јогурт али у мањим количинама.

Извор: Информер

MD MONTEL