Ускоро на слободи: Капетан Драган 28. марта из Лепоглаве креће за Београд

JP Putevi Brcko

Драган Васиљковић ускоро напушта најстрожи хрватски затвор у Лепоглави пошто је издржао цијелу казну од 13,5 година. По изласку долази у Београд. Више пута одбијан захтијев за условни отпуст

ДРАГАН Васиљковић, познат као Капетан Драган, излази из најстрожег хрватског затвора Лепоглава 28. марта, након што је издржао цијелу казну од 13,5 година. Слађана Чанковић, која га је заједно са колегама заступала у дуготрајним судским процесима у Хрватској, за „Новости“ је изјавила да ће Васиљковић одмах по изласку из затвора отићи у Београд.

– Нема више правних препрека и Васиљковић сигурно излази из затвора – тврди Чанковић, која ће наставити вођење правних послова Капетана Драгана, који је поднео и тужбу Уставном суду.

До сада је Васиљковић подносио молбу за условни отпуст, али му она никада није уважена. Тврдио је да се у Лепоглави налази као у концентрационом логору, а судске власти су му замијерале што је у неколико наврата био пријављиван због мањих прекршаја.

У затвору је укупно провео четрнаест година, што у екстрадицоном притвору у Аустралији, а након тога у Сплиту и Лепоглави. У јуну 2018. правоснажно је осуђен на тринаест и по година, али му је урачунато и вријеме које је провео у затворима у Аустралији и прије суђења у Хрватској. Жалио се што није могао да има телевизор у ћелији, а његови адвокати су упозоравали да је „свјетски рекордер“ по дужини боравка у истражном затвору.

Васиљковићу су, како каже Чанковићева, помагали пријатељи, а имао је планове да након Србије оде у Аустралију, гдје му је породица. За сада не открива колико ће се дуго задржати у Београду и који су му планови.

ТВРДИО ДА ЈЕ РИЈЕЧ О ПОЛИТИЧКОМ СУЂЕЊУ

ВАСИЉКОВИЋ је у Хрватској осуђен због ратног злочина почињеног у Книну и Глини, за злостављање затвореника на книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини. У току суђења свједоци су различито приказивали догађаје из деведесетих година прошлог вијека, а Капетан Драган је тврдио да је ријеч о политичком суђењу и да није крив.

Извор: Новости

MD MONTEL