Проглашено ванредно стање у Србији

JP Putevi Brcko

На територији целе Србије проглашено ванредно стање, рекао је председник Александар Вучић у обраћању јавности. До сада регистровано укупно 48 заражених коронавирусом. Ограничена висина цена основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава. Забрана јавног окупљања у затвореним просторијама за скупове на којима је више од 50 људи.

„Пошто Народна скупштина није у стању да се састане, ја, као председник државе, председница Владе и председница Скупштине донели смо одлуку о увођењу ванредног стања“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Додао је да одлука ступа на снагу одмах по завршетку овог обраћања и објављивања у Службеном гласнику. Потом ће се одржати и седница Владе на којој ће се донети мере које ће се примењивати током ванредног стања. Вучић је рекао да је Србија од данас у рату против невидљивог противника, опасног и опаког, кога наша земља мора да победи.

„То је борба за оне који су градили земљу, наше родитеље и старије, али и нашу децу“, истакао је Вучић.

„Они су пре свега нападнути епидемијом коронавируса и морамо да учинимо све како бисмо тим дивним људима помогли“, нагласио је председник.

Од сутра нема школе

Председник замолио лица старија од 65 година да не излазе из куће. Рекао је да ће се контролисати колико се поштује останак у кућама и да ће, ако кршење буде веће од 0,1 и 0,2 одсто бити донета и обавезујућа одлука о останку у кућама и двориштима.

Додао је и да ће од сутра болнице у којима се лече оболели од Ковида-19 чувати војска. Полиција ће спроводити надзор над онима који су под излоацијом.

Додао је да ће српски држављани који долазе из страних земаља морати да буду 14 дана у изолацији, а они који долазе из жаришта коронавируса 28 дана. Свако нарушавање правила значиће три године затвора.

Вучић је рекао да је замолио председника Кине Си Ђинпинга за помоћ. Истакао је да га је по први пут занично назвао братом.

Како је навео, велика међународна солидарност не постоји и европска солидарност не постоји и била је јака само на папиру. Указао је и на одлуку ЕК о забрани извоза медицинског материјала. Због тога је помоћ потражио од Кине.

Два пацијента на респираторима

Рекао је да је купљено пет милиона маски из Кине и да ће по њих бити послат авион. Такође, у току је поступак набавке нових респиратора. Вучић је истакао да је Србија од Кине тажила чак и лекаре.

Када је реч о стању пацијената, председник је рекао да су тренутно двојица пацијената на респираторима и они су у тешком стању. Остали су добро.

Како је рекао, све мере ће се допуњавати из дана у дан.

Председник је позвао све људе који живе у Србији „да се дисциплином боримо за нашу будућност“.

Поручио је да предаја није опција и да ће Србија победити.

Извор: РТС

MD MONTEL