Отворен МФК Горан Терзић: Ове године девет категорија!

JP Putevi Brcko

Професионални и аматерски фотографи могу се до 30. априла пријавити на пети Меморијални фото конкурс “Горан Терзић”!

Позив је отворен за све љубитеље фотографије који живе или потичу са подручја Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Косова и Албаније.

Жири чине фотографи Александар Чавић, Саша Кнежић, Предраг Божић и Срђан Дунђеровић. Учесници се такмиче у девет категорија:

– Догађај (новинарска фотографија)
– Култура и умјетност
– Људи мог града (улична фотографија, портрети људи снимљени на улици)
– Машта (фото-манипулације)
– Живот
– Пејзаж
– Портрет (портрети снимљени у студију и другим контролисаним условима)
– Друштвено-ангажована фотографија (фотографије које се тичу одређеног друштвеног
проблема или положаја специфичне групе – корупција, мобинг, особе са инвалидитетом, људи
у покрету, дјеца, насиље…)
– Фото прича (мала репортажа коју чини до осам фотографија на тему по избору)
Жири ће бодовањем одабрати по 10 најбољих радова из сваке категорије, побједнике по
категоријама, те укупног побједника изложбе. Одабране фотографије ће бити изложене почетком
јуна у Банском двору у Бањалуци, када ће бити додијељене и награде најбољим учесницима.

Тачан датум изложбе ће бити саопштен у мају.

Пету годину заредом конкурс подржавају компанија Ланако и културни центар Бански двор, док
је другу годину пријатељ конкурса компанија Фуји.

Побједници добијају сљедеће награде:

– прво мјесто – монитор Eizo CS230 (поклон УГ еТрафика.нет)
– друго мјесто – ГоПро камера (поклон компаније Ланако)
– треће мјесто – ГоПро камера (поклон компаније Ланако)

– четврто мјесто – Канон фото штампач (поклон компаније Ланако)
– пето мјесто – YN 200 Yongnuo батеријска мини блиц глава (поклон УГ еТрафика.нет)
– шесто мјесто – Mannfrotto beefree advanced трипод сет (поклон УГ еТрафика.нет)
– седмо мјесто – YN 360 II RGB light stick (поклон УГ еТрафика.нет)
– осмо мјесто – Колорама папирна позадина црна димензије 2.75×11м (поклон компаније Фуји)
– девето мјесто – Годокс статив за расвјету БЛ 260Т (поклон компаније Фуји)

Једна особа може послати највише двије фотографије по категорији, осим категорије Фото прича, гдје су дозвољене двије фото приче по највише осам фотографија. Оне на себи не смију имати водене жигове нити било које облике потписа, морају бити меморисане тако да садрже назив категорије, назив фотографије, те име и презиме аутора. На примјер – Догађај, Изложба, Ирена Рикић.
Величина пријављених фотографија мора бити најмање 3.000 пx (300 ДПИ) по дужој страни. Радови могу бити минимално обрађени, поштујући етичке принципе у фото-новинарству, осим за категорију Машта, гдје нема ограничења у погледу фото-манипулације.

Фотографије морају бити снимљене између 01. маја 2019. године и 30. априла 2020. године.
Такође, фотографија мора посједовати све EXIF податке. Уколико они буду мијењани или избрисани, пријава се неће узети у обзир током оцјењивања.

Радови се достављају до 30. априла у 23:59, искључиво путем сајта Wetransfer на маил конкурс@етрафика.нет. Ова ставка је изузетно важна, молимо вас да је поштујете!

Учешће се плаћа 2 КМ по достављеној фотографији, за првих осам категорија, док се за учешће у категорији Фото прича плаћа 6 КМ по причи. Значи, у зависности колико фотографија шаљу, учесници учешће плаћају између 2 КМ и 44 КМ. Уплате можете извршити на КМ жиро рачун број 5520 3000 0279 5782 отворен на име Удружења грађана еТрафика.нет у Аддико банци, са назнаком ФОТО КОНКУРС. Ту је и PayPal налог конкурс@етрафика.нет на који можете уплатити котизацију водећи се курсом 2 КМ = 1 ЕУР. Водите рачуна да приликом уплате путем PayPal сервиса ви сносите трошкове слања новца.

Организатори имају право користити фотографије за промоцију конкурса „Горан Терзић“, уз обавезно потписивање аутора. Фотографије неће бити кориштене у било које друге сврхе. Слањем
фотографија на конкурс учесници гарантују да су они аутори датих радова и преузимају одговорност у случају евентуалног кршења туђих ауторских права.

Конкурс посвећен пријатељу и колеги

Горан Терзић био је члан редакције портала еТрафика.нет, чији новинари истичу да им је он првенствено био пријатељ, па тек онда колега. Рођен је 16. априла 1958. године у Бањалуци, гдје је завршио основну и средњу школу, након чега је студирао електротехнику у Љубљани и Сарајеву.

Љубав према фотографији је толико била јака да је због ње чак занемарио студије. Схватајући колико је образовање битно, Горан је одлучио да се посвети електротехници и на неко вријеме одложи фото- апарат.
Након дипломирања радио је у Електропреносу, компанији Ланако и својој фирми Терзо Computers, док је сарађивао и са НВО сектором. Због нарушеног здравља рано је пензионисан, што је била добра прилика за поновно бављење фотографијом. Сарађивао је са више медија, од којих се истичу Независне новине, Бука и еТрафика, као и фото агенција Pixsell. Прославила га је Фејсбук страница „Људи Бањалуке“.
За свој рад добио је неколико награда, од којих је посљедња Grand Prix “Стјепан Секулић”.
Умро је 19. јануара 2015. године, у 57. години живота, оставивши иза себе супругу Бранку и сина Игора. Овај изненадни губитак оставио је велику празнину у породици, редакцији, међу колегама, пријатељима, љубитељима фотографије и писане ријечи.

Меморијалним фото конкурсом еТрафика покушава да сачува сјећање на Горана Терзића, окупљајући под његовим именом љубитеље фотографије.

MD MONTEL