ПАПА ФРАЊА: Означио кривце за хаос у Италији поводом трагедије

JP Putevi Brcko

Према подацима италијанског министарства финансија од прошлог септембра, избјегавање плаћања пореза Италију је од 2013. до 2015. годишње просјечно коштало 109 милијарди евра.

Изјава вјерског поглавара долази кад хронично потплаћене јавне болнице на сјеверу Италије пуцају под теретом корона вируса, а оне на сиромашнијем југу очекују исти сценарио.

Фрања, који је у карантину у Ватикану и јавности се обраћа путем интернета умјесто на Тргу светог Петра, телефонски је разговарао с римским новинама „La Repubblica“, а текст је објављен у сриједу.

Рекао је како је био „веома импресиониран“ чланком новинара Фабија Фазија који је навео 15 лекција из пандемије корона вируса, посебно се осврнувши на једну од њих.

Фазио је написао како би ова криза требало да потакне људе да више цијене оно што је заиста битно у животу попут међуљудских односа, солидарности и чувања околине, те да од политичара треба тражити да одговорно владају.

– Постало је јасно да они који не плаћају порезе не чине само прекршај него и злочин: ако нема довољно кревета у болницама или респиратора, то је и њихова кривица – цитирао је Фрања дио чланка.

Према подацима италијанског министарства финансија од прошлог септембра, избјегавање плаћања пореза Италију је од 2013. до 2015. годишње просјечно коштало 109 милијарди евра.

Италија биљежи највишу стопу избјегавања пореза на додану вриједност у Европској унији, тврди Европска комисија.

Број мртвих у Италији у уторак је нарастао на 2,5 хиљаде. Папа, који је и раније осуђивао пореске преваре, у сриједу је у обраћању похвалио италијанске здравствене раднике и волонтере за које је рекао да ризикују своје животе како би помагали болеснима.

Италија на здравство троши више него на било који други сектор осим пензија, иако неколико деценија проводи резове у здравству.

Службени Рим под притиском је како би умањио други највећи јавни дуг у еврозони. Смањио је средства регијама, а регионалне власти су потом смањиле здравствена издвајања.

Посљедица тога била је да је однос кревета на број становника пао најниже у еврозони.

Извор: Наша Борба

MD MONTEL