ПОДВУЧЕНО ЖУТИМ

JP Putevi Brcko

Кажу паметни људи да и од рођене дјеце, кад одрасту, треба имати малу дистанцу јер ће те у противном смлавити.

Са екрана тв, саобраћајни инг. и полицајци, трубе о дистанци између аута, због сигурне вожње; „Да су држали прописан размак сад би били живи“!

На послу као вјечној јазбини, гдје предатори једу све мање од себе и немоћне, паметни ти дијеле савјете кад поклекнеш и не знаш више куда, „требала си држати дистанцу од свију“!
У великим породицама кад се сви ожене и удају, постану своји људи, неминовне су чарке и замјерке па ти нико не мора рећи јер се само каже, дистанца – мајка!
У комшилуку, неколико жена не избијају из туђе куће, више њих, у круг и траје то годинама док не пукне ланац, најчешће због баналне реченице, нпр. чија је сарма боља или коса гушћа? Зла крв се усковитла и остане мржња до смрти. Да је било дистанце не би било сеоске или градске тантавице!

Дођу пошасти ниоткуда, само поваљају свијет као зимско жито, закапијају нас иза седам брава, у стаклена звона сабију живот као рођенданску торту, одреде путање кретања за хљеб и со и командује неки човјек, координатор;

Размак, дистанца обавезна, два метра!

Ко мисли да остане жив и превари Корону, раскомот од свега и свакога!
Од самог рођења, није пожељно да бебу надвирују и посебно љубе, разне бабе жабе.
Сад је утврђено да је та гњаважа дјетета, опасна и нездрава. Само издалека, као у чувеној пјесми Д.Максимовић.

Нема те важности за опстанак човјечанства као што је значење размака или по странској (ми то посебно волимо јер има двојако дејство), дистанце! Од честе употребе ријечи и понашања у том значењу, ми смо се дистанцирали од себе самих и сваког свог. Није наш човјек толико неемпатичан колико су други тражили од њега, чак га законом приморавали да се одмакне.

Жута трака у банкама јесте добродошла али ове невидљиве, које повуче страх од болести или неприлике сваке врсте, е, те су бразде заорале несреће које је тешко избити из главе. Некад за боље а некад и горе. Како год, дистанца нас сад може спасити а за послије ћемо видјети.

MD MONTEL