Брчански Црвени крст учествује у свим активностима борбе против коронавируса

JP Putevi Brcko

Брчански Црвени крст је део Кризног штаба, што је у складу са Законом о заштити и спашавању, те је укључен у све активности борбе за превенцију коронавируса у Брчко дистрикту БиХ.

– Заједно са запосленима у Одељењу за јавну безбедност волонтери Црвеног крста ових дана су радили на дезинфекцији јавних објеката и јавних површина у Брчко дистрикту БиХ, а од пре два дана смо у акцији допремања намирница за најугруженије грађане. Циљана скупина су старије особе и они који су у карантину, односно они грађани који имају решење санитарне инспекције о изолацији. То је ризичан посао јер волонтери иду према потенцијално зараженим особама. Два волонтера смо морали послати у изолацију јер су били у контакту с потенцијално зараженим особама – изјавио је секретар Црвеног крста Денис Шехановић.

Осим за старије особе и социјално угрожене, ова врста помоћи је намењена и грађанима који су у карантину, а за свој новац желе купити намирнице. Поред ових активности, наводи Шехановић, санитарни тим Црвеног крста ће са Пододељењем за јавно здравство радити на транспорту заражених особа и оних на које се сумња да су заражени.

Црвени крст Брчко дистрикта БиХ тренутно има 20 волонтера, а циљ је да се у договору са Владом и приватницима део њих ослободи обавеза на радном месту како би били спремни за активности.

Поред постојећег телефонског броја Црвеног крста у Брчком (049-217-008), ових дана ће бити активно још неколико нових бројева на које ће грађани моћи затражити помоћ волонтера за себе или за суграђане за које знају да им је потребна помоћ.

Шехановић је нагласио да су чланови Удружења за промоцију босанскохерцеговачко-кинеског мира и јединства донирали Црвеном крсту Брчко дистрикта БиХ средства у износу од 15.750 КМ која су намењена за набавку опреме, лекова и хране за људе у изолацији и социјално угрожене грађане.

Извор: радиобрчко

MD MONTEL