Необичне: Откривене двије нове врсте ајкула

JP Putevi Brcko

Научници су открили двије нове врсте ајкула које живе у дубинама Западноиндијског океана.

То су ајкуле тестераче са по шест шкрга на обе стране и карактеристичним, дугим њушкама са великим бројем зуба и пипцима помоћу којих откривају плијен.

Једна од ових врста, која на латинском носи назив „Pliotrema annae“, откривена је пошто су један примјерак уловили рибари у Занзибару, док су њушке друге врсте, познате под називом „Pliotrema kajae“, пронађене на Мадагаскару, а још неки примјерци касније су пронађени и у музејским збиркама, али под погрешним називима, наводи интернет сајт Си-ен-ена.

Ове ајкуле могу достићи дужину од 1.5 метара, а у дивљини још није уочен ниједан живи примјерак.

„Заједно са рибарима, у то вријеме смо спроводили истраживање о ајкулама и ражама, и схватили да се те ајкуле тестераче не поклапају са постојећим врстама“, рекао је аутор студије Ендрју Темпл, истраживач-сарадник на универзитету у Њукаслу, Велика Британија.

„До сада смо пронашли два примјерка, јер ове врсте нису уобичајене“, рекао је он

Темпл каже да је истраживање, чији су резултати објављени  у часопису „PlOS uan“ показује колико је важан Западноиндијски океан када је ријеч о биодиверзитету ајкула и ража, као и „колико тога и даље не знамо“.

„Регион је веома мало проучен, а већина оног што знамо долази из рада у риболовним подручјима. Потешкоћа лежи у томе што су мала риболовна подручја доминантна том у региону, а најмање пола милиона рибара користи више од 150,000 пловила“, тврди Темпл.

Због великог броја тих подручја и релативно малобројних пловила, тешко је пратити цјелокупан улов, стога је могуће да неуобичајене врсте често неко вријеме остану неоткривене, објашњава он.

Прије најновијег открића, забиљежена је само једна врста ајкуле тестераче са шест шкрга.

Овакве ајкуле су заиста необичне јер већина ајкула тестерача са обе стране има по пет шкрга, наводи њемачки истраживач Симон Вајгман, један од аутора студије.

Извор: мондо.рс Тањуг

MD MONTEL