Ево како од кућних предмета направити теретану током периода изолације

JP Putevi Brcko

Није лако остати у доброј форми када су на снази ванредне околности, али постоје ствари које можемо предузети.

Теретане су за сада изван оптицаја – али можете саставити функционалну теретану с предметима које већ посједујете, пише Гуардиан.

“Не морате трошити пуно новца на опрему”, каже Наталие Гуyан, лична тренерица из Шпаније. Заправо, ако већ имате при руци вреће с брашном и пластичне вреће, не морате трошити ништа.

Вреће брашна у пластичној врећи – као kettlebell

Убаците неколико дуготрајних производа, попут врећа шећера или брашна од 1 килограма у јаку пластичну врећу. Чврсто је завежите, тако да буде компактна и да се вреће унутра не помичу. Затим све ово ставите у другу торбу која има ручке. И то је то, импровизирани кеттлебелл!

“Одмах ћете моћи радити барем 200 вјежби уз помоћ ваше импровизиране справе”, каже Наталие Гуyан.

Јакна – као TRX траке за суспензивно вјежбање

“Уравнотежени тренинг подразумијева не само покрете гурања, већ и повлачења”, каже Наталие, која је позната и по томе што је узела јакну израђену од јаког материјала, чврсто је везала око стуба (или друге фиксне конструкције) и повлачила се унапријед, користећи је као што би користила TRX траке у теретани. Као и код свих других вјежби и код ове је сигурност апсолутно најважнија, тако да наставите с вјежбањем само ако сте сигурни да је ослонац сигуран и да је јакна довољно издржљива.

Метла – за побољшање покретљивости рамена

“Није тачно да је једини добар тренинг онај након којег се осјећате потпуно упаљено. Вјежбе које повећавају покретљивост такођер су важне”, каже Гуyан.

Држите метлу или другу лаганију пластичну палицу изнад главе, “закључајте” угао између надлактице и подлактице и помичите руке до тачке у којој наилазите на отпор, истовремено стежући мишиће доњег дијела леђа и трбуха.

Флаширана вода – као тегови

Наталие Гуyан предлаже да у свакој руци док радите чучњеве држите по једну пластичну боцу од једног литра – симулирајући мале бучице.

“Затим устаните, подигните их у зрак изнад главе па их спустите до рамена док се враћате у чучањ”.

… и дјеца – као већи тегови

Родитељи који желе вјежбе направити тежим, могу пронаћи додатну тежину: у својој дјеци. Дјеца су обично најтежи “предмети” које морате носити код куће, а које можете понијети. Допустите им да вам се попну на леђа док изводите чучњеве или склекове. Нека вам тежине с којима радите у теретани буду референтне вриједности, али дјеца до 10 година старости требала би имати тежину која вам је потребна.

Извор: Клиx

MD MONTEL