НАШИ У ДАБЛИНУ: Живот је готово стао

JP Putevi Brcko

У Даблину је живот готово стао и све је подређено борби против корона вируса.

Вртићи, школе и факултети су затворени још од 12. марта. Сви баровини ресторани, бутици и радње које не продају храну су затворени.

Далибор Максимовић, који већ 22 година живи и ради у Даблину у преводилачкој агенцији, за дунав.ат је испричао како сад живе у Даблину.

„Само су ланци супер маркета – прехрамбрених производа и апотеке отворени, зависно од радње, рецимо у Лидл, „Dunnes Stores“ итд. Обезбеђење на улазу у ове радње супермаркета пушта само по 70 особа, и тако укруг, уз обавезно одстојање два метра. Већина нас носимо маске и рукавице кад смо на јавним мјестима, посебно док смо у трговинама итд. Више од 140,000 особа је остало без посла, а ускоро би тај број могао да достигне цифру близу 300.000.

Велики број становништва је поднио молбу социјалној служби за социјалну скрб које се исплаћују у износу 203,00 еура до 305,00 еура седмично за наредне двије седмице, а затим ће разматрати могућност продужења социјалне помоћи – Benefit COVID-19““, прича Максимовић и додаје да његова сестра ради у робној кућа „Penneys“ и да су све њихове радње затворене.

„Радници су плаћени у наредне двије седмице, а после тога ће највероватније сви на социјална примања. Од сутра ћу да радим посао од куће и то превод докумената. Усмени преводи су сви отказани, пошто су клијенти, болнице, судови и слично, фирма за коју радим, отказали све пројекте до даљњег. Већина таксиста је остало без посла. Мој пријатељ је један од њих“, каже Максимовић.

Иначе, у Републици Ирској регистровано је јуче још 102 случаја заразе цоронавирусом Covid-19, чиме је укупан број заражених достигао бројку од 785 случајева. Центар за надзор здравствене заштите је до сада проучио 584 случаја и подаци показују сљедеће: 55% заражених су мушкарци, а 44% су жене. Средња доб потврђених случајева је 44 године. 30% случајева је примљено-смешно у болнице.

На интензивну његу је смјештено 2% од укупног броја хоспитализираних случајева. Даблин и даље има највећи број заражених, 55%, слиједи га град Цорк са 15%. Доктор Colm Henry је изјавио да је 10.000 особа је прошло кроз центре за тестирање а још 50.000 особа очекује да буде тестирамо и наредних пар Недеља. Ускоро ће бити отворено 32 центра за тестирање у Ирској.

Извор: дунав.ат

MD MONTEL