Активности Полиције Брчко дистрикта БиХ и статистички показатељи

JP Putevi Brcko

Полиција Брчко дистрикта БиХ располаже подацима запримљеним од Инспектората Брчко дистрикта БиХ да су у посљедња 24 сата санитарни инспектори на Граничном прелазу Брчко издали укупно 27 рјешења о изолацији, од тога 18 за грађане са пребивалиштем у Брчко дистрикту БиХ, четири за грађане са пребивалиштем у РС и пет из ФБиХ.

У протекла 24 сата ПБД БиХ је запримила укупно 35 пријава у вези корона вируса, извршено је укупно 164 обиласка пословних субјеката ради контроле радног времена током којих није било издатих прекршајних налога, те 14 контрола поштовања рјешења о изолацији издатих од санитарних  инспектора гдје такође није било издатих прекршајних налога.

Шеф Полиције Брчко дистрикта БиХ је 22.03.2020. године предложио, а Штаб за заштиту и спашавање усвојио три наредбе од којих се прва тиче радног времена апотека и пекара до 20.00 сати, друга се тиче увођења забране кретања у периоду од 21.00 до 05.00 сати и трећа која предвиђа забрану окупљања и заједничког кретања три или више лица на јавним мјестима, отвореним и затвореним јавним површинама. Изузетак представља окупљање и заједничко кретање три или више лица, уколико је неопходно да лица изврше службену дужност или било коју радњу коју су у складу са прописима обавезни извршити, као и радњу коју извршавају са члановима уже породице.

Приликом контроле поштовања издатих рјешења о изолацији, код четири лица је утврђено да се не придржавају мјера изолације, па су према њима предузете законске мјере. Полицијски службеници Полиције Брчко дистрикта БиХ синоћ су лишили слободе четири лица М.С. рођеног 1978. године у Шпионици, затим Ј.Х. рођеног 1979. године у Брчком, Х.М. рођеног 1983. године у Брчком и А.Т. рођеног 1985. године у Сарајеву, а сви настањени у Брчком. Лица Ј.Х., Х.М. и А.Т. током јучерашње провјере поштивања рјешења о изолацији нису пронађена на адреси становања, након што су ушли у град на Граничном прелазу Брчко прве вечери у вријеме забране кретања.

За ова четири лица основано се сумња да су починили кривично дјело „непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије“из члана 222 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ, и против њих ће бити поднесен извјештај Тужилаштву Брчко дистрикта БиХ.

Упозорава се становништво Брчко дистрикта БиХ, а посебно они који су се вратили из земаља угрожених појавом “КОРОНА ВИРУСА”, да су дужни извршавати и поштовати све мјере које су донешене за подручје Брчко дистрикта БиХ, у вези спречавања појаве и ширења епидемије, као и мјера Свјетске здравствене организације. Лица којима су издата рјешења санитарне инспекције, обавезна су строго се придржавати мјера изолације, а уколико се не буду придржавали, против њих ће се предузимати све законом прописане мјере, јер су права друштвене заједнице изнад права појединца.

MD MONTEL