ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ о тренутном стању везано за корона вирус

Kolubara

Шеф Одељења за здравство и остале услуге Акиф Пезеровић данас је заједно с представницима Јавне здравствене установе „Здравствени центар Брчко“ одржао конференцију за медије на којој је представљено тренутно стање и активности здравствене установе везано за новонасталу ситуацију око коронавируса на подручју Дистрикта.

Пезеровић је рекао да је према јутрошњим подацима 1000 особа под здравственим надзором и да се за једну особа чека резултат теста на коронавирус.

„Укупан број особа од којих је узет узорак је 27 и за 26 имамо податке. Као што је познато два су позитивна, а 24 су негативна резултата и за још један урозрак чекамо резултат. У току је набавка ЦТ-а, РТГ-а, десет респиратора као и уређаја за тестирање“, рекао је Пезеровић.

Директор ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ Нихад Шибоњић рекао је да је ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ од проглашења стања природне несреће првентивно, организацијски, кадровски и материјално усмерен на што бољи одговор на ситуацију везано за коронавирус.

„Тврдим да смо организационо завршили све припреме за пријем свих врста пацијената. Сада имамо три здравствена система. Они пацијенти који немају никаквих назнака и који нису сумњиви на корона вирус и даље лечимо у главној згради Болнице и циљ нам је да у ту зграду не уђе вирус. Зграда Плућног одељења је у потпуности испражњена и у њој смо планирали интезивну негу за смештај респиратора и лечења лица која су доказано позитивна на корона вирус и требају болничко лечење. Технички смо припремљени да можемо истовремено респираторе прикључити. И имамо и трећи део здравственог система, а то је зграда Гинекологије коју смо испразнили и коју ћемо користити за оне који су сумњиви на корона вирус. Ту имамо око 50 до 60 кревета где можемо лечити ове пацијенте“, рекао је Шибоњић.

Директор Болнице, Душан Стокић, рекао је да је зграда Гинекологије морала бити испражњена и пресељена.

„Зграда Гинекологије и зграда Плућног одељења су издвојене зграде и то је неопходно да имамо да бисмо сместили пацијенте. Ми централну зграду Болнице морамо сачувати од уласка вируса и све наше напоре смо усмерили у том правцу. Такођер, свака особа која уђе у Болницу, хитну или било које одељење мора да потпише и одговори на неколико питања и то је сажета епидемиолошка анкета. Поред тога, ми вршимо контролу и на самом улазу у зграду Болнице. У овој борби против ове инфекције морамо имати три зоне и та прва зона је планирана за пацијенте с корона вирусом, а то је зграда Плућног одељења. Ту смо направили операциону салу, имамо интезивну негу и обезбедили смо све што је неопходно за функционисање. Имаћемо могућност за прикључење и двадесет респиратора“, казао је Стокић.

Директор брчанског Дома здравља Борислав Ђулабић казао је да је најважнији циљ да се на основу епидемиолошких података и клиничких знакова одвоје они који су потенцијално опасни.

„То се исто урадило и у Дому здравља на начин да сви они пацијенти који имају сумњив епидемиолошки податак или симптоме које могу указивати на корона вирус третирају се у једном паралелном делу. Формирани су мобилни тимови који одлазе на адресу и врше преглед пацијента и на основу тог прегледа се даље врше поступања. Уколико је потребно даље испитивање или лечење ти пацијенти се под посебним режимом, односно кроз овај изолаториј Болнице, упућују на даље тестирање, третирање и дијагностификовање. Све здравствене услуге су у овом тренутку у могућности да се остваре“, рекао је Ђулабић те упутио апел свим грађанима да се придржавају мера и да буду стрпљиви.

„Апелујем на све грађане, обзиром да нам је функционисање живота у овом тренутку успорено, па тако и пружање здравствене заштите, да буду колико је могуће стрпљивији, да покушавају што је више могуће користити телефон приликом контактирања или потребе за неким упутством. Држите социјалну дистанцу, придржајите се мера хигијнско-епидемиолошке заштите и максимално их користите“, поручио је Ђулабић.

MD MONTEL