НА ДАНАШЊИ ДАН РОЂЕНА ПРИНЦЕЗА ЈУГОСЛОВЕНСКОГ РОКА

KOLUBARA Brčko

На данашњи дан прије 61 година рођена је Маргита Стефановић Маги, једна од најзначајнијих музичарки на сцени бивше Југославије. Дуге црне косе и невјероватне харизме, била је икона рокенрола осамдесетих. Прозвана је црном принцезом, а највећу популарност стекла је као чланица бенда “Катарина Велика II”, који је послије промијенио назив у ЕКВ.

Маги је била умјетничка душа, школована пијанисткиња.

“У мом нормалном, стабилном животу најнестабилнији дио сам управо ја. И то не због неке психичке или не знам какве нестабилности, већ због сталног тражења у свим могућим подручјима умјетности и живота”, тврдила је једном приликом Маги.

У Средњој музичкој школи “Јосип Славенски”, заједно са Ивом Погорелићем, матурирала је као најталентованија пијанисткиња, након чега је добила позив за наставак образовања на престижном конзерваторијуму у Москви. Но, сјајну прилику одбила је због мајке, којој се није свидјела идеја да Маги у тим годинама оде од куће.

Маргита је наставила да истражује живот, свирала је клавир и уписала је Архитектонски факултет у Београду. Дипломирала је 1982. године и управо се тада, заједно са својим момком Срђаном Вејводом, све више загријавала за београдску андерграунд сцену па је кренула у потпуно другом смијеру.

Свестрана и харизматична Маги

 

У прољеће исте године преко свог рођака, гитаристе Гагија Михајловића упознала је Милана Младеновића, а убрзо након тога на једној од проба тадашње групе “Катарина II” позвана је у бенд у којем је остала све до краја 1994. године, односно до Младеновићеве смрти, која је, уједно, означила и крај постојања правог ЕКВ-а.

На позив редитеља Горана Марковића, опробала се и као глумица 1985. године у улози Драгане у филму “Тајванска канаста”.

Посљедњи рад

Након Младеновићеве смрти, наставила је да свира у бенду “Курајбери” те гостовала на албумима “Глисерса”, “Зиона” и “Директора”, а 1995. године, заједно с групом младих београдских музичара, формирала је бенд “EQV” и објавила албум под називом “Ти си сав мој бол”, инспирисан познатом пјесмом “Екатарине Велике”.

За клавијатурама је наступила и на неколико “unplugged” концерата “Електричног оргазма”, а њен посљедњи рад везан је за позоришну представу “Капут мртвог човека” из 2002. године.

Отишла је тихо

Маргита Стефановић смјештена је у августу 2002. на Инфективну клинику у Београду, гдје је преминула 18. септембра. Имала је 43 године и била је послиједња чланица из оригиналне поставе групе ЕКВ-а. Прије ње, 25. септембра 1992. године умро је бубњар Ивица Вдовић, који је, према Википедији, прва регистрована ХИВ позитивна особа у бившој Југославији.

Од рака панкреаса 5. новембра 1994. преминуо је фронтмен Милан Младеновић, срчани удар 13. октобра 1998. био је кобан за басисту Бојана Печара, док је бубњар Душан Дејановић 2000. године изгубио битку за живот, такође од посљедица АИДС-а.

Шест година послије њене смрти, у књизи Александра Илића “Врати унатраг” јавности је први пут потврђен и податак да је, због интравенозног коришћења наркотика, и Маги била заражена ХИВ-ом.

О црној принцези југославенског новог таласа говори се у суперлативу, односно о напаћеној души жене која је само вољела живот. Отишла је тихо, сама, у условима који су били далеко испод људског достојанства. Некада најблиставија звијезда једног андерграунда, заробљена у мрежи наркоманије, завршила је на дну. Иза себе је, ипак, оставила много. На њеним тактовима омладина и данас одраста, а албуми “Катарине II” и “Екатарине Велике” данас су можда и више цијењени него у вријеме кад су се појавили.

MD MONTEL