Хрватска затворила 20 пограничних пријелаза с БиХ

JP Putevi Brcko

Министарство унутарњих послова (МУП РХ) најавило је да од данас у седам сати привремено престаје с радом 20 пограничних пријелаза с Босном и Херцеговином

Од данас, 2. априла у седам сати, темељем договора између Хрватске и Босне и Херцеговине, с циљем спрјечавања ширења заразе коронавирусом, привремено престаје с радом 20 граничних пријелаза с Босном и Херцеговином за погранични промет, наводи МУП РХ.

Затварају се пријелази: Свилај, Гејковац, Пашин Поток, Боговоља, Кордунски Љесковац, Личка Калдрма, Били Бриг, Аржано Пазар, Дворине, Цера, Јовића Мост, Себишина, Сливно, Подпролог, Унка, Вуков Кланац, Имотица, Слано, Хрватска Дубица и Габела Поље.

Поводоом ове најаве огласили су се и из Министарства сигурнсоти БиХ.

„Обавјештавамо јавност да је Гранична полиција Босне и Херцеговине добила обавијест од НЦЦ Републике Хрватске да ће Република Хрватска од 2. 4. 2020. године од 7 сати привремено затворити све граничне пријелазе за погранични промет између Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, укључујући и оне граничне пријелазе преко којих је одлуком Мјешовитог повјеренства за праћење уговора између Републике Хрватске и Босне и Херцеговине о граничним пријелазима, привремено омогућен међународни промет путника“, наводе из Министарства.

Поручују да је оваква одлука услиједила је након договора БиХ и Републике Хрватске.

„Наиме, Министарство сигурности БиХ добило је претходно мишљење Граничне полиције, а онда је министар сигурности БиХ Фахрудин Радончић цијели предмет прослиједио Министарству вањских послова и министрици Бисери Турковић. Након тога, упућена је званична нота Хрватској, гђе се прихвата приједлог ове државе да се официјелно затворе малогранични пријелази. Иначе, преко ових пријелаза практично и није било комуникације, јер, као што је познато, обје су земље донијеле забрану о уласку странаца, тако да се малогранични промет и није одвијао. На овим пријелазима нема санитарних инспектора тако да и због тога није било могуће користити ове малограничне пријелазе“, стоји у саопћењу.

Извор: Н1

MD MONTEL