Манастир Хиландар. Света Гора Атос. Једанаести филм из циклуса: „Историја и светишта Атоса “

JP Putevi Brcko

Прије неколико дана је изашао нови прелијепо урађен молдавски филм о Хиландару, идеално да се погледа у вријеме вируса и изолације од заједнице, уживајте и Бог и Пресвета Богородица да вас чувају и штите!

Χιλανδαριου Хиландар Chilandar Χιλιανδαριου Хилендар Chilendar Hilandar

Један од неколицине српских ктиторских манастира Свете Горе је и манастир Хиландар православни духовни центар, средњовјековни град, духовно, културно и државно благо Срба, огледало српске душе, понос, утјеха и пут ка Господу. Потребно је много времена, простора, енергије, воље и знања да се представи манастир Хиландар. Оно што га чини великим су дјела и ријечи која нам је даривао кроз пролазно вријеме и непролазну вјеру Христову и крст у коме смо сви и у коме је све.

Баштина Хиландарска је ванвременска и ванпросторна. Манастир Хиландар је први српски универзитет и један од најстаријих у свијету. Сам Свети Сава је оснивач Духовне Академије Манастира Хиландара, која живи све вријеме, без престанка до данас. По питању књижевности, религије, проучавања природе, медицине по свим критеријумима био je прави универзитет, који је школовао најбоље познаваоце тог времена.

Манастир чува највећу збирку српских повеља, кивота, моштију светих, реликвија, старих икона, има највећи број чудотворних икона у свијету, чак осам, од којих су највредније и најпоштованије: икона Богородице Тројеручице, икона Христа Пантократора, која је најљепша икона Христа на планети и икона Богородице Одигитрије, која се сматра највећим ремек дјелом византијске умјетности тринаестог вијека. Овде је највећа библиотека рукописне књиге српскога народа, највећа збирка бакрорезних и бакрописних плоча, старог богослужбеног текстила, старих црквених сасуда, дрворезбарских дјела, порцелана, златарских предмета и најљепша црква на Светој Гори према оцјени византолога.

У Хиландару је утемељена српска писменост, преводилачка и преписивачка дјелатност, ту је зачета српска средњовјековна правна држава, дипломатија и основана једна од првих српских болница.

Мјесто гдје моравска архитектура доживљава свој врхунац, кроз који су током осам вјекова прошли највећи умјетници иконописа и фрескописа. Хиландар је до XV вијека посједовао преко 30 великих метохија у Европи и Азији са преко 360 села и огромним духовним, људским и материјалним потенцијалом који се мјерио снагом државе.

Извор: ИН4С

MD MONTEL