Данас 79 година од нацистичког бомбардовања Београда

JP Putevi Brcko

Данас се навршава 79 година од када је нацистичка Немачка, без објаве рата, бомбардовала Београд, чиме је у тадашњој Краљевини Југославији почео Други светски рат.

Прве немачке бомбе у нападу под кодним називом „Казнена одмазда“ пале су на Београд 6. априла 1941. године у 6.30 часова, а немачки бомбардери су истог дана, у четири наврата, разорним и запаљивим бомбама засули град. До 17. априла и краја Априлског рата, који је окончан потписивањем капитулације Војске Краљевине Југославије, у Београду је страдало је више хиљада цивила.

Само је у склоништу у порти Вазнесењске цркве и Карађорђевом парку, који су директно гађани, убијено више стотина људи. Услед огромног материјалног разарања 8.000 београдских породица остало је без крова над главом.

Нацистичко бомбардовање потпуно је уништило Народну библиотеку Србије, која је уједно и једина национална библиотека намерно нападнута током Другог светског рата. У пожару, који је потом уследио, уништен је готово цели фонд од 350.000 књига, укључујући непроцењиве средњовековне списе.

Бранећи небо над Београдом, пилоти Југословенског краљевског ваздухопловства оборили су 48 њемачких авиона, а погинуло је 11 пилота Шестог ловачког пука. Операцијом бомбардовања Београда командовао је генерал Александар Лер, који је због ратних злочина стрељан у Београду 1947. године. Његова унука Сибила Лер, која је прешла у православље и замонашила се, рекла је својевремено да сваки дан лије горке сузе због злочина над Србима.

До напада на Краљевину Југославију дошло је након војног преврата и демонстрација 27. марта против Тројног пакта, који је склопила тадашња влада Цветковић-Мачек.

Отпор пакту са силама Осовине разљутио је Њемачку, јер је пореметио планове о нападу на Совјетски Савез, па је Хитлер наредио да се, осим Грчке, и Краљевина Југославија уништи као држава. Југославија је капитулирала за 11 дана, а краљ Петар Други Карађорђевић и Влада напустили су земљу три дана раније.

Земља је раскомадана и подељена између Њемачке, Италије, Мађарске и Бугарске, с тим што су Србију окупирале Хитлерове снаге.

Извор: агенције

MD MONTEL