Ко би могао највише да профитира током пандемије вируса корона?

JP Putevi Brcko

Према извјештају Свјетске трговинске организације (СТО) Њемачка је највећи извозник медицинских производа у свијету, Кина и Сингапур предводе у извозу маски и респиратора, а највише се у вријеме пандемије корона вируса царини – сапун.

Укупни извоз лијекова, медицинске опреме, производа за личну заштиту и потрошног медицинског материјала у 2019. достигао је цифру од 996 милијарди долара, што је шест одсто више него у години раније. Њемачка је највећи извозник, с вриједношћу извоза у 2019. од 136,2 милијарде долара и 14 одсто удјела у свјетском тржишту.

Како наводи СТО на другом мјесту су САД са 116,6 милијарди долара и удјелом од 12 одсто. Трећа је Швајцарска с 90 милијарди долара извоза и девет одсто удјела у глобалном тржишту. Те три земље чине нешто више од трећине свјетског извоза медицинских производа.

Вриједност увоза порасла је прошле године пет одсто, премашивши 1.000 милијарди долара. Тиме је укупна вриједност глобалне размјене медицинских производа у 2019. години достигла око 2.000 милијарди долара, што одговара око пет одсто вриједности укупне глобалне робне размјене.

Кина је седми извозник цијеле групе медицинских производа, али је највећи извозник заштитних маски и држи готово четвртину глобалног тржишта. Заједно с Њемачком и САД производи готово сваку другу маску, према подацима СТО.

Сингапур пак предводи малобројну групу извозника респиратора и вентилатора у коју су се још сврстали САД, Холандија и Кина. Заједно производе више од половине тих уређаја за медицинску подршку дисању.

Због пандемије корона вируса болнице широм свијета покушавају да их набаве а у посљедње вријеме и саме организују производњу појединих дијелова 3Д принтањем, уз подршку компанија из других сектора али и организираних иницијатива грађана.

СТО указује и на велике разлике у царинама на различите групе производа важних за превенцију и лијечење Ковида-19.

Распон се креће од 2,1 псдто у просјеку за лијекове преко 3,4 одсто за опрему попут респиратора, микроскопа и скенера до 11,5 одсто за производе за личну заштиту, попут маски, рукавица и наочара. У неким земљама та се стопа пење и на 27 одсто.

У СТО издвајају просјечну царину на увоз сапуна од 17 одсто, додајући да у неким земљама чланицама премашује и 50 одсто.

Извор: катера

MD MONTEL