Брчко: Масовна отпуштања у Фису

JP Putevi Brcko

Бројни радници Фиса у Брчком у последњих неколико дана се обраћају нашој Редакцији, жалећи се на масовна отпуштања. Ради се о отпуштањима неколико десетина радника.

У једном од уговора који смо добили на увид, као разлози за отказ наведени су технички, економски и организациони.

“Због корона вируса су од стране надлежних органа донесене обавезујуће и препоручене рестрикције, па је послодавац морао да затвори део пословног објекта ФИС Брчко, а део пословног објекта у којем се продаје асортиман који је дозвољен послује са драстично смањеним прометом”, наводи се између осталог у уговору који потписује директор Службе заједничких послова Маријана Чуић, те додаје:

“Све те околности су утицале на чињеницу да је у пословници ФИС Брчко смањен обим посла и смањен укупан промет. Због свих наведених околности послодавац је приморан смањити број радника у овој пословници.”

У уговору се истиче да послодавац због смањења посла “није у могућности да запосли радника на другим пословима, нити да га преквалификује и доквалификује за рад на другим пословима”.

“Уколико у наредном периоду дође до стабилизације и враћања пословања на ниво који је постојао пре епидемије корона вируса, и уколико се укаже потреба за ангажовањем радника са истим квалификацијама, знањем, искуством и степеном стручне спреме или на истом радном месту, именовани радник ће сходно потребама посла и процени послодавца бити обавештен и позван на посао”, наведено је.

Портал Отисак.ба је јуче контактирао Фис путем њиховог званичног е-маила за Брчко, пославши питања, али одговоре није добио.

Извор: Отисак/ОбјективМЕДИА

MD MONTEL