Вучић: Полицијски час убудуће највероватније од петка до понедељка

JP Putevi Brcko

Председник Александар Вучић изјавио је за РТС да не мисли да смо далеко или близу доношења одлуке о забрани кретања у трајању од 24 сата и да се то процењује на дневном нивоу. Најавио је да ће убудуће највероватније викендом полицијски час бити од петка у 15 сати до понедељка.

„Субота преподне скупо нас је коштала… Ту меру ћемо сасвим извесно донети за Београд и Ниш, а да ли ће бити за остатак Србије, видећемо“, рекао је Вучић за РТС.

Додао је да се нада да ће ванредно стање у Србији бити укинуто за месец дана, „првом приликом, а да не угрозимо здравље људи“.

Мањи број заражених у последња 24 сата, према његовом мишљењу, представља резултат добрих мера које је Влада Србије донела, а захваљујући којима, како је оценио, умире десетине пута мање људи.

Навео је да је сваке ноћи узнемирен када види колико људи умре и колико је новозаражених.

„Да бисмо спречили више мртвих и сачували животе људи, зато доносимо све мере. Ако мере за чување живота некога чине узнемиреним, жао ми је због тога, али ће живот имати приоритет. Сваког човека“, рекао је.

Истакао је да је Србија била у тежој ситуацији него 95 или 96 одсто земаља јер је имала велики улазак људи пропорционално броју становника – 400.000 особа, али је додао да је сада то добрим делом стављено под контролу.

„Никога ту не можете да кривите. Ти људи су дошли на боље место, али неки су знали да су доносили заразу са собом“, рекао је Вучић.

Поручио је и да је Београд несумњиво највеће жариште и да постоје неке повољне вести јер последњи тестови поазују боље процене за Ваљево, што како је додао, још ништа не значи. Рекао је и да је Ћуприја нешто мирнија, Ниш за нијансу мирнији, али да је Београд и даље највећи проблем.

На питање да ли ће Београд бити изолован, рекао је да не искључује ту могућност и да се и о томе говори сваког дана. „У сваком случају ћемо одлуку донети брзо и ефикасно“ рекао је Вучић.

Додао је да то не мора да буде најављено 48 сати раније и да не мисли да је то неки проблем.

Болнице у Београду попуњене

Вучић је још рекао да је попуњеност болница највећи проблем у Београду током пандемије коронавируса.

„Инфективна клиника је под највећим ударом заједно са пулмологијом Клиничког центра Србије. Клиничко-болнички центар ‘др Драгиша Мишовић’ је пуна, земунска болница и градска болница на Звездари се пуне. Војномедицински центар на Карабурми има 30 до 40 места за обичне оболеснике“, казао је Вучић у емисији „Упитник“.

Због тога, рекао је Вучић, све болнице у Београду биће преуређене у „ковид болнице“, а само ће Војномедицинска академија остати отворена за лечење других болести.

„Чистимо Ортопедску болницу на Бањици, на крају ће све болнице постати ‘ковид болнице’. Понашали смо се најодговорније, претворили смо их све у ‘ковид болнице’. Ми немамо места по болницама више. Београд има 22,9 одсто становништва Србије, а проценат заражених који леже овде, а нису из Београда је готово 50 одсто“, додао је он.

Говорећи о медицинском особљу које је заражено из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, Вучић је навео да је немогуће да се то не деси.

„Осим што сам много замерио (директору Института за кардиоваскуларне болести Дедиње) Миловану Бојићу што није било много више опреза, много више пажње. Бојић каже да је све предузео“, навео је Вучић.

Кина највише помогла

Вучић је изјавио и да је Кина највише помогла Србији у борби против коронавируса и додао да грађани треба да знају истину. Вучић је рекао да је Кина поклонила Србији стотину клиничких респиратора, а да је Европска унија платила лет којим је стигла кинеска помоћ 400.000 евра.

„До данашњег дана купили смо око 2.200 респиратора“, навео је Вучић у емисији „Упитник“ на Радио-телевизији Србије.

Када се све заврши, рекао је, он ће да положи рачуне за куповину респиратора.

На опаску да су „неки“, попут организације Транспарентност Србија, упозорили да постоји могућност злоупотребе при куповини, Вучић је упитао каква је то злоупотреба и навео да је реч о „борби за живот људи“.

Говорећи о економији рекао је да Србију не очекује лако време, али да стопа незапослености у земљи неће бити виша од просека Европске уније.

Ми ћемо од 10. априла да исплатимо пензије и додатак од 4.000 динара, а ако неко од 15. марта до 10. априла не може да задржи ликвидност и солвентност – не знам шта бих вам рекао, ако му је проблем да сачека 10 дана, рекао је Вучић.

Извор: Н1

MD MONTEL