НА ГУЧЕВУ – Ватрогасци још гасе шумски пожар

JP Putevi Brcko

Пожар који је избио у шуми  изнад Горње Ковиљаче на планини Гучево јуче (8.4.2020.год.) нешто после 16 сати још увек није угашен. Лознички ватрогасци су дежурали током целе ноћи, а од јутрос су наставили гашење.

На терену је дванаест ватрогасаца,  придружило им се и двадесетак радника ЈП“Србија шуме“ а за гашење користе напртњаче са водом. Терен је изузетно неприступачан, каменит тако да отежава и прилаз и гашење, а проблем је што ватрогасна возила немају приступ запаљеном делу шуме. Према незваничним информацијама пожар је стављен под контролу и сада се брани део борове шуме на Гучеву да пламен не стигне до њега.

Очекује се да пожар у току дана буде угашен. Мештани Горње Ковиљаче кажу да је ватра планула изнад последњих кућа и наставила да се пење ка врху планине па је и из суседне Републике Српске најпре био видљив дим, а онда и пламен. Током ноћи ватра је изгледала као пламени ожиљак на планини, али је јутрос ситуација много боља.

Претпоставља се да је узрок пожара људски немар, колика је штета тешко је у овом моменту проценити, а  мештани који су помагали синоћ у гашењу процењују да је изгорело десетак хектара шуме.

Извор: лозничкеновости

MD MONTEL