Хрватски медији: Вучић за Србију опаснији од коронавируса

Kolubara

Хрватски портал индеx.хр анализирао је ситуацију у Србији и зашто је она, како оцењују, тако спектакуларно подбацила у заустављању ширења епидемије коронавируса, односно зашто има више од 2.000 оболелих и шездесетак умрлих.

У тексту се посебно осврћу на недавно гостовање премијерке Ане Брнабић, епидемиолога Предрага Кона и пулмолога Бранимира Несторовића на телевизији Пинк.

Била је то “још једна епизоде хорор сапунице у коју се претворила пандемија коронавируса у суседној држави”, описао је Гордан Духачек гостовање председнице Владе Србије и чланова Кризног штаба за сузбијање пандемије коронавируса на поменутој телевизији.

“Кон је исцрпљено пиљио у празнину, Брнабић се губила у метафорама о бунарима и тунелима, а Несторовић је незаустављиво говорио о свему и свачему, потврђујући још једном да га одговорни медији уопште не би смели позивати у госте, а одговорна власт консултовати”, наводи се у тексту овог хрватског портала.

Вучић и сарадници нису у стању управљати системом

Како наводи хрватски портал, то је била савршена илустрација зашто је Србија тако спектакуларно подбацила у заустављању ширења заразе и зашто је у њој већ више од две хиљаде тестовима потврђених заражених и шездесетак умрлих.

Наводе да Александар Вучић око себе у овој ванредној ситуацији није успео да окупи тим компетентних стручњака, ни када је реч о здравственом аспекту пандемије, а још мање када је реч о људима који су у овој досад незабележеној ситуацији способни да управљају државним системом.

Портал подсећа да је све почело крајем фебруара када је Вучић сазвао конференцију за медије на коју је довео и Несторовића, а који се већ тада прославио понашањем које себи један озбиљан стручњак у јавности не сме да допусти, назвавши коронавирус “најсмешнијим вирусом у историји” и “слањем” жена у шопинг у Милано. И министар здравља Златибор Лончар је изјавио да је “коронавирус доста слабији од обичног грипа”.

Било је то 26. фебруара, а у том тренутку су делови Ломбардије већ били под карантином, потврђених случајева заразе је у Италији било око 400.

Хрватска се већ увелико спремала на оно што следи док се Вучић смејао Несторовићевим сексистичким пошалицама и водио његовим шарлатанским проценама. Даље је све ишло низбрдо за Србију и њене грађане.

Све што је од тада до данас Вучић учинио била је серија мањих или већих промашаја и пропуста, од којих су неки директно довели до поспешивања ширења заразе, констатује овај хрватски портал.

Отприлике две недеље након скандалозне конференције за медије с Несторовићем, Вучић је променио плочу и кренуо “с апокалиптичном реториком”, успут тврдећи да коронавирус нико није назвао “најсмјешнијим вирусом у историји”. Председник Србије дефинитивно није први државни лидер који је потценио опасност коју представља коронавирус, наводи овај портал, али се зато већ недељама с америчким председником Доналдом Трампом такмичи у томе ко ће катастрофалније за животе и здравље својих грађана управљати насталом кризом.

Председник Србије је пандемију у међувремену првенствено искористио за увођење ванредног стања у Србији, суспензију рада парламента и преузимањем још више власти у своје руке. Истовремено је кренуо психолошко-полицијски терор над грађанима Србије кроз комбинацију свакодневних јавних иступа и драконских ад хоц мера укидања грађанских слобода, а без неке јасне стратегије борбе против заразе.

Уместо да се покаже лидером каквим се сматра, Вучић се показао као главни “ширитељ панике и хаоса у Србији”, на пример својом најавом да ће одједном увести 24-дневни полицијски час у целој земљи, што је онда изазвало стампедо грађана према супермаркетима, јер је Вучић утврдио да грађани више неће смети у куповину.

Уведена су и скандалозна суђења преко Скајпа, а на једном од њих је грађанин због кршења мере самоизолације по хитном поступку осуђен на три године затвора.

Портал наводи све Вучићеве изјаве од признања да је лагао Немачку о броју респиратора које Србија има како би покушао набавити више, бизарне пропаганде акције захваљивања Кини, које укључују и да Вучић лично на аеродрому дочекује авион с медицинском опремом с Далеког истока, као да председник државе нема паметнија посла усред пандемије.

Коронавирус је разоткрио и разореност институција у Србији, оцењује портал, као и колосални недостатак капацитета кадрова, његовог владајућег СНС-а, да се носе с овом недвосмислено изазовном ситуацијом. За разлику од хрватског премијера Андреја Пленковића, који се може ослонити на искусне функционере попут министра унутрашњих послова Давора Божиновића, Вучић је окружен, како наводи портал, скоројевићима, фалсификаторима докторских дисертација и алумнима Мегатренда, ноторног приватног универзитета познатог по штанцању и велепродаји диплома.

Почињене су и бројне “пацерске”грешке, попут тога да се коронавирусом заразио цели гарнизон Војске Србије који је учествовао у организовању карантина за грађане које су се враћали из иностранства, што се могло догодити само ако војници нису имали одговарајућу заштитну опрему или се нису придржавали потребних протокола, а обоје је катастрофа због које би у нормалној држави министар обране Александар Вулин одмах поднео оставку.

Скандалозно хапшење новинарке

Портал критички наводи да Србија не успева да спроведе ни најбаналније епидемиолошке мере, а најновији пример је масовно ширење заразе у болници на београдском Дедињу где још увек не могу утврдити како је коронавирус уопште ушао у болницу и како се тако проширио.

А ту је и, како наводе, скандалозно хапшење новинарке Ане Лалић, која је писала о недостатку опреме у новосадској болници. Хапшење је изведено на темељу одлуке Владе Србије, дакле формално премијерке Ане Брнабић, док је Вучић у јавности истицао да је молио Брнабић да ту одлуку повуче.

На крају је Брнабић одлуку повукла на захтев “шефа”, како је рекла. Након тога се бацила на важан задатак показивања јавности фотографија Вучићеве деце како волонтирају.

И док се у другим европским државама, које су реаговале на време и с компетенцијом се полако размишља о тренутку када ће имати смисла поступно попуштати мере заштите, Србији тек следи катастрофа, пише овај хрватски портал..

Вучић ни након више од три недеље није успео да организује функционалан систем, него се све и даље ради хо-рук и без јасне стратегије. У сваком случају, јасно је да се Србија у овом тренутку суочава с једном претњом која је опаснија од Цовида-19. Та претња се зове Александар Вучић, закључује се у тексту портала Индеx.хр.

Извор: србининфо

MD MONTEL