На данашњи дан 1941. године основана је геноцидна Независна Држава Хрватска.

Kolubara

Независна Држава Хрватска (скраћено НДХ, понекад и као НД Хрватска) је била фашистичка квинслиншка (марионетска) држава основана на дијелу окупиране Краљевине Југославије, која је уз помоћ Хитлерове Њемачке постојала под вођством усташког режима од 1941. до 1945. НДХ је у историји остала забиљежена по звјерствима и геноциду које су припадници режима чинили над Србима, Јеврејима, Ромима, као и Хрватима неистомишљеницима, претежно Србима Православцима

На челу НДХ се налазио Анте Павелић и његове усташе: ова фашистичка организација је основана 1929. уз помоћ фашистичке Италије, која је обезбјеђивала центре за обуку, финансијску и политичку помоћ. Подршка је долазила и од присталица Хрватске странке права, коју је основао Анте Старчевић крајем 19. вијека. Програм НДХ, који је формулисао Миле Будак, био је да се очисти Хрватска од Срба „убијањем једне трећине, протјеривањем друге трећине и асимилирањем преостале трећине“. На територији НДХ су основани концентрациони логори, од којих је најпознатији био Логор у Јасеновцу.

У НДХ је живјело 70.000 Рома а сад их у Хрватској живи 6.000. У НДХ је живјело 40.000 Јевреја а сада их у Хрватској живи 600. У НДХ је живјело 1.9 милиона Срба а сад их у Хрватској живи 180.000.

MD MONTEL