У БиХ на врхунцу епидемије на боловању 700 лекара!

JP Putevi Brcko

У БиХ је од почетка епидемије укупно регистровано 1.077 заражених корона вирусом, а 39 је умрло. Од тог броја укупно жаражених у Републици Српској, према најновијим подацима, је 453. Укупно опорављених у БиХ је 218, у Републици Српској 179 особа. У Сарајеву је инфекција потврђена код 35 људи.

Ипак, забрињава податак да је у Сарајеву у јеку епидемије на боловању чак 700 лекара и другог медицинског особља.

Сумња се да су бројни међу њима на тај начин желели да избегну ризик од заразе на радном месту.

Директорка Клиничког центра у Сарајеву Себија Изетбеговић упозорава да се ради о врло озбиљном проблему који прети погибељном урушавању здравственога система.

“Одувек имамо проблем с лажним боловањима и тврдим да и у овим тешким тренуцима две трећине медицинских радника неоправдано изостаје с посла”, рекла је Изетбеговић листу Дневни аваз.

Директор Дома здравља Мухамед Ахмић најављује санкције за неоправдана боловања.

“Наложио сам лекарима да се пооштре критеријуми за одобравање боловања и некритичко отварање биће кажњено”, истакао је Ахмић.

У Брчко дистркиту тестирано је 216 пацијената. За њих 205 добијени су резултати од чега је 17 позитивних а 118 негативних док се за њих 11 чекају резултати а забележен је један смртни случај.

И брчанско здравство бележи знатан број боловања здравствених радника због којих су млади и неискусни здравствени радници приморани да раде дупле смене, тврди извор познат Редакцији ОМ. Тачан број здравствених радника на боловању није познат руководству ЈЗУ које, упркос свему, тврди да за сада држе све под контролом.

Са разлогом постављамо питање ХОЋЕ ЛИ ОВАКАВ СИСТЕМ РАДА ИЗДРЖАТИ ДО КРАЈА ПАНДЕМИЈЕ?

Извор: нова.рс/објективМЕДИА

MD MONTEL