БЛИЦ ВЕСТИ

Kolubara

-У Брчко ће данас стићи око 4,5 тоне заштитне опреме из Кине. Опрема ће бити допремљена у 11 часова на Царински терминал у Брчком, где ће је примити градоначелник Брчког Синиша Милић са сарадницима.

-Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је у Српској још 19 лица позитивно на вирус корона од тестираних 209, као и да су се од болести изазване овим вирусом опоравила 262 лица. Према његовим речима, међу новозараженима је 10 жена и девет мушкараца.

-Извршни одбор Међународног монетарног фонда (ММФ) одобрио је 329 милиона евра хитне подршке БиХ у оквиру Инструмента за брзо финансирање што треба помоћи земљи да испуни хитне потребе платног биланса изазване глобалном пандемијом ЦОВИД-19. Очекује се да ће економски утицај пандемије на БиХ у скорој будућности бити значајан, узрокујући рапидно погоршање вањских рачуна и ургентне потребе у платном билансу. Очекује се да ће у 2020. години економски раст пасти за пет одсто те да ће се у 2021. години опоравити на око 3,5 одсто.

-Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас да ће кроз извршну уредбу привремено суспендовати сву имиграцију у САД као одговор на пандемију вируса корона и заштиту радних места. „Због напада невидљивог непријатеља и потребе да се заштите радна места америчких грађана, потписаћу извршни указ којим се привремено суспендује имиграција у САД“, написао је Трамп у поруци објављеној на друштвеној мрежи „Твитер“.

-Италија ће пре краја ове седмице обавити планове за постепено попуштање блокада уведених ради борбе против вируса корона, што ће бити примењивано од 4. маја, рекао је италијански премијер Ђузепе Конте. „Волео би да могу рећи да се све рестриктивне мере одмах укину, и то од сутра ујутро, али слична одлука била би неодговорна. Само би дошло до неконтролисаног раста броја заражених чиме би били поништени сви досадашњи напори“, нагласио је Конте.

MD MONTEL