У Брчко из Кине стигло око 4,5 тоне заштитне опреме

Kolubara

Опрема која ће се користити у борби против корона вируса стигла је из Кине у Брчко. Вредност ове опреме је око 380 хиљада КМ.

Прва од две пошиљке садржи 300.000 маски, 300.000 рукавица и 2.000 заштитних одела док се наредне седмице очекује још 10.000 медицинских маски, 10.000 одела и 3.000 заштитних наочара.

„Ради се о опреми која је неопходна нашим здравственим радницима како би у складу са стандардима радили свој посао на заштити грађана, али како би заштитили пре свега и себе. Ми са овим контингентом заправо добијамо довољне количине заштитне опреме и да можемо констатовати да је наше здравство опремљено и способно да се бори са вирусом корона“, рекао је градоначелник СинишаМилић додајући да су на сву срећу превентивне мере које су предузете у претходном периоду дале добре резултате.

„Ми смо на неки начин купили време да спречимо удар на наше здравство и налазимо се у прилично доброј ситуацији да можемо већ планирати релаксацију мера и наредби које смо донели у претходном периоду. На седници Штаба задужили смо Одељење за здравство и остале услуге и ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“, Одељење за привредни развој, спорт и културу и још неке институције да сачине један динамички план ублажавања мера и наредби Кризног штаба. Наредних дана можемо очекивати и да се стање на простору Дистрикта које је уведено 11. марта одлуком Владе о проглашењу стања опште опасности полако уводи у неке нормалне токове“, појаснио је Милић.

Градоначелник је упозорио да се, ипак, мере физичке дистанце и друге мере које се препоручују од Светске здравствене организације морају поштовати. Он је, такође, изразио и незадовољство због непоштовања мјера на пијаци Кланац.

„Информисан сам да се на пијаци Кланац те мере, чини ми се, не поштују и ми ћемо пратити то стање, покушаћемо да обезбедимо функционисање и те пијаце на начин како то предвиђају нека правила и процедуре. Уколико се и даље буду кршиле мере, ми ћемо бити принуђени да поново обуставимо рад те пијаце. Грађани морају бити свесни опасности да ово још увек није завршено и да своје понашање и даље прилагоде препорукама и наредбама Владе“, нагласио је Милић.

MD MONTEL