Рачуни за струју бацили Семберце у бригу: “Електро-Бијељина” признала грешке у обрачуну

JP Putevi Brcko

У овом предузећу одговарају да ниједан купац неће бити оштећен и да ће евентуалне грешке исправити.

У Удружењу потрошача „Звоно“ упозоравају да се права потрошача и у ванредним условима морају заштитити.

Жалбе

Рачуни на кућне адресе уредно пристижу, а неки од њих су, у односу на претходне мјесеце, знатно увећани. Многе грађане Бијељине непријатно су изненадили рачуни за струју.

– Гријем се на струју, али никада нисам платила овако висок рачун у марту. Поредећи га са истим периодом прошле године рачун је већи за скоро 40 одсто. Нико није ни очитао стање, а нисам била ни обавијештена да то треба сама да учиним и обавијестим их. Мислим да би сви ти који нама пружају услуге, попут струје, воде, телефона, интернета, требало да имају разумијевања у овој ванредној ситуацији. Ако ништа, бар да омогуће неко одложено плаћање – каже Бијељинка Радмила Ђокић.

На висок рачун жали се и Стевица Крбањевић.

– За фебруар и март за једну кућу 370 КМ. То је страшно. Дошао сам да видим због чега. Нико не бјежи од тога да плати што је потрошио, али не могу се киловати напамет одређивати – каже Крбањевић.

Права потрошача

И у Удружењу потрошача „Звоно“ упозоравају да се права купаца морају заштитити.

Предсједник овог Удружења Јован Василић каже да су ресорном министарству и Републичком штабу за ванредне ситуације предложене конкретне мјере.

-Мислимо да би, с обзиром на ванредну ситуацију, рачуне требало умањити за 20 одсто. И то за март и април, па и мај ако потраје ванредна ситуација. Многи људи су остали без посла, радње су затворене, све то треба имати у виду. Причамо о мјерама којима ће се помоћи привреди. Ево, ово је једна од оних мјера која би сигурно имала ефекта – каже Василић.

„Електро-Бијељина“

Надлежни у „Електро-Бијељини“ истичу да разлога за бригу нема. Признају да постоје одређене грешке и кажу да овај број жалби није неуобичајен, јер се мјесечно у просјеку евидентира око 1.000 жалби.

Све примједбе и жалбе ће размотрити, а оне које су оправдане и уважити, каже извршни директор за економско-финансијске послове у ЗЕДП „Електро-Бијељина“ Недељко Ћорић.-Наши радници очитали су потрошњу електричне енергије на око 15 одсто мјерних мјеста која су била доступна. На осталима то нисмо урадили, како бисмо испоштовали препоруке о заштити од вируса корона. Позвали смо кориснике да сами очитају бројила и доставе нам податке о стању телефоном. Тамо гдје те податке нисмо имали утрошену електричну енергију обрачунали смо на основу шестомјесечног просјека – појашњава Ћорић.

Тврди да, иако је степен наплате утрошене струје прошлог мјесеца био мањи за двадесетак одсто, то неће угрозити испоруке електричне енергије. Позива грађане да упркос тешкоћама измирују своје обавезе, како се дугови не би гомилали.

-Нема мјеста за којекакве инсинуације и теорије завјере, јер не постоји могућност било каквих малверзација. Нико не може наплатити некоме неку енергију коју није испоручио и потрошио. Евентуалне грешке ће бити кориговане већ у наредном мјесецу – наглашава Ћорић.

Здравље запослених на првом мјесту

Ћорић каже да је сачувати здравље свих 899 запослених у вријеме пандемије био приоритет пословодства.

Дезинфиковали су све пословне просторе, набавили заштитну опрему, радни процес организовали како би сва постројења радила, а испоруке струје биле редовне и квалитетне.

У вријеме пандемије реализују око 60 одсто планираних инвестиција, настављају са изградњом и реконструкцијом дистрибутивне мреже, уградњом бројила.

Ово предузеће покрива 13 општина на сјевероистоку РС, а електричном енергијом снабдијева више од 110.000 потрошача.

Извор: Српскаинфо

MD MONTEL