МАСЛАЧАК ЛИЈЕЧИ МНОГЕ БОЛЕСТИ, БРЗО ГА УБЕРИТЕ: Поправља крвну слику, лијечи јетру, а његов мед ЧИНИ ЧУДА

Kolubara

Маслачак можемо наћи на ливадама и травњацима, по пустим мјестима и напуштеним њивама, поред путева и око насеља. Маслачак је род биљака из породице главочика (Asteraceae). Он је трајна зељаста биљка. Цвјета од марта до маја јарко жутим цвјетовима.

Листови маслачка су јаке зелене боје и назубљени. Стабљика и листови када се преломе сузе течношћу. Цвјетна дршка код маслачка је шупља изнутра и издиже се вертикално.

На њеном врху се развија жути цвијет, који има главичасти облик. Послије сазријевања цвјетови дају лагано, карактеристично сјеме бијеле боје. За раст му највише одговарају влажне ливаде.

Маслачак од љековитих материја садржи горке материје, много калијума, смоле, етерично уље, 40% инулина (у корену). Листови садрже 16 – 18 % витамина Ц, гвожђа око 3%.

Љековита својства маслачка

Маслачак помаже код разних обољења, поправља крвну слику, чисти организам, против гихта, екцема, ублажава реуму, лијечи јетру, помаже лучење жучи. Помаже за слабе стомаке, едиуретик је – садржи доста калијума, комбинује се за плућне болести.

Користи се и за јело, као салата, туршија, чорба, вариво, замјена за кафу, за спремање траварице, љековит мед, користи се као тинктура, сушен, циједи се медицински сок.

Веома благотворно дјелује на стомачне проблеме, а одличан је за жуч и јетру. Пошто је добар диуретик, помаже да боље ради жучна бешика, да се боље стеже и лучи више жучи у цријево, побољшавајући њихов рад.

Погодан за људе са пјеском и каменом у мокраћним каналима.

Извор: поседак

MD MONTEL