МИЛИЋ ЗАТРАЖИО ОБЈАШЊЕЊЕ ЗА МАРТОВСКЕ РАЧУНЕ

JP Putevi Brcko

Градоначелник Брчког Синиша Милић затражио је од директора Јавног предузећа “Комунално Брчко” објашњење за обрачун потрошње електричне енергије за домаћинства у месецу марту, јер су износи рачуна знатно већи у односу на претходни месец. Кризни штаб није разматрао ни допустио начин на који је урађен обрачун потрошње струје и воде.

“Одговорност јесте на онима који су донели такву одлуку, уколико се утврди да је реч о кршењу прописа. Кризни штаб је донио наредбу о томе да је забрањено кретање и окупљање три и више лица и ништа изван тога”, појаснио је Милић у изјави за новинаре.

Из ЈП “Комунално Брчко” саопштили су да нису били у прилици да у целости изврши очитавање потрошње струје за март за све купце због, како су навели, наредби Кризног штаба о ограничењу кретања, забрани окупљања три и више лица, те због недостатка информација у којим домовима су особе у изолацији, као и због заштите радника од евентуалне заразе вирусом корона на терену.

Они су навели да је обрачун потрошње код купаца код којих није урађено очитање урађен у складу са законом.

“Задужење купаца воде за март ове године извршено је на основу потрошње за фебруар исте године, а електричне енергије на основу потрошње домаћинстава у марту прошле године. Фирмама и локалима, којима је забрањен рад због пандемије вируса корона, обрачун је извршен на исти начин као и за домаћинства, уз умањене од 50 одсто”, саопштено је из ЈП “Комунално Брчко”.

Према њиховим речима, потрошња струје за март ове године већа је за 7,4 одсто у односу на исти период прошле године, те да је од петка 24. априла почело очитавање потрошње електричне енергије и воде као и да ће све неправилности бити исправљене са наредним обрачуном потрошње.

Из овог предузећа позвали су грађане да изврше рекламације путем бесплатне инфо линије, имејла или лично у предузећу на шалтеру за те намене.

Драган Матијевић, грађанин Брчког, рекао је новинарима да је неправилности пријавио Јавном комуналном предузећу, али и Инспекторату, Полицији и Удружењу потрошача Брчко дистрикта, јер је мартовски износ његовог рачун за потрошњу електричне енергије за 20 одсто већи у односу на фебруарски.

“Фактурисали су нам нешто што нису испоручили и то по скупљој цени струје. А, ми то тек сада трошимо. Питам одговорне људе у комуналном предузећу како је могуће да вам корона није сметала да доставите рачуне, а сметала вам је да очитате струју”, питао је Матијевић.

Он је додао да му се јавило много људи са истим проблемом, те да су му рекли да је на исти начин обрачуната потрошња електричне енергије и у марту прошле године.

На захтев грађана и посланика Скупштине ће у среду, 29. априла, разматрати информацију о томе како је дошло до оваквог обрачуна потрошње електричне енергије и воде.

MD MONTEL