Мини водич кроз основне жанрове електронске музике

JP Putevi Brcko

Пише: Бојан Ђорђевић

Схвативши колико људи често гријеше када је у питању разликовање жанрова у електронској музици, и након питања која су му о томе постављали пријатељи венецуелански ДЈ и један од оснивача пројекта Under The Sound, „Illich Mujica“ одлучио је да напише мини-водич, како би свима који су у дилеми објаснио како звучи који жанр електронске музике.

„Illich“ је и сам у тексту написао како зна да се многи неће сложити са његовим примјерима и објашњењима, због тога што се људи ријетко слажу око било чега када се прича о овој врсти музике; па ту поруку желим да пренесем и ја.

Његов текст вам преносимо у цјелости, а уколико имате неге предлоге или исправке слободно их оставите у коментарима како бисмо употпунили овај мини водич.

ТЕХНО

С лијева на десно: Адам Беyер, Греен Велвет, Крис Лиебинг, Ида Енгберг

Драм кик се чује у сваком биту. Обично их прате и немилосрдни клепови и шејкери. (БПМ: варира од 125 па све до 140, мада је овај бржи ритам био популарнији раније.)

1. Joris Voorn – MPX309 – Ова нумера је класик, иако је Воорн, нажалост, напустио техно након што је она изашла.
2. Plastikman (a.k.a Richie Hawtin) – Spastik – Још један класик.
3. Dubfire – Dios
4. Joey Beltram – Energy Flash – Историчари ЕДМ-а гледају на ову траку као једну од најутицајнијих техно трака. О томе може да се расправља до зоре, али чини се да се већина слаже. Наравно, нема потребе ни рећи, али и она је класик.
5. Green Velvet – Flash – Опет класик. И молим вас, послушајте текст. Када Греен Велвет (познат и као „Cajmere“, између осталог) пушта ову траку, вокале ради уживо. „Cameras ready. Prepare to Flash!“ Можете премотати и до трећег минута.

ДЕТРОИТ ТЕХНО
С лијева на десно: Белвилска Тројка (Хуан Аткинс, Кевин Сондерсон и Дерик Меј). Скроз десно: Џеф Милс.

Историчари денс музике почетак техно музике вежу за Детроит. И овај петоминутни видео одлично приказује причу о детроитском техну.

Прича се да је детроитски техно почео са Белвилском Тројком: Хуан Аткинс-ом, Кевин Сондерсон-ом и Дерик Меј-ом. По мени, начин да га разликујете од обичног техна јесте да чујете његов топли, аналогни синт који се често мијеша са техно ритмом. НПР такође има добро објашњење.

Ово су, по мом мишљењу неке од исконских Детроит Техно нумера:
1. Jeff Mills – The Bells – Класик. Ово сам сазнао тек када сма почео да пишем овај текст, али зарпаво постоји и званичан спот за ову нумеру! МТВ је некад пуштао техно. Ко би знао?
2. Jeff Mills – The Dancer
3. Carl Craig (Feat. Paperclip People) – Throw

МИНИМАЛ ТЕХНО

С лијева на десно: Ричи Хотин, Амбивалент, Рикардо Виљалобос, Трој Пирс

Слично техну, само што има мање „украса“. Звук је проређен и једино ћете га осјетити (и цијенити) уколико га будете слушали на великом озвучењу. За Ричи Хотина кажу да је творац овог жанра. (БПМ: од 120 до 130)

1. Richie Hawtin – The Tunnel
2. Marc Houle – Bay of Figs– Класик. Обожавам ову пјесму. Могао бих и да је пустим ускоро…
3. Marc Houle – Edamame
4. Ambivalent – Down – Још једном предлажем да послушате текст пјесме.
5. JPLS – Twilite 8

HOUSE

С лијева на десно: Френки Наклс (Кум „house“музике), Мастерс ат Ворк (“Little” Louie Vega i Kenny “Dope” Gonzalez), Дафт Пунк (Гуиллауме Еммануел „Гуи-Мануел“ де Хомем-Цхристо и Томас Бангалтер)

Замислите „ummmp-bob“, kik, klep, kik, klep… Кик се дешава током првог и трећег бита, клепови и/или „замке“ на другом и четвртом. У хаус музици постоје и клавири и диве. Клепови имају душу и нису онако необуздани као у техну, али клепови и шејкери могу бити оштри или имати јако присуство у миксу (говорећи звучно, и посебно ако је у питању „jacking“ house). Име је добио по складиштима (warehouses) у Чикагу, где је био пуштан. Према Википедији „За израз „хаус музика“ се каже да потиче од назива чикашког клуба The Warehouse који је постојао од 1977 до 1983. The Warehouse су углавном посјећивали црнци и латино мушкарци, који су долазили да играју уз музику коју је пуштао резидент овог клуба – ДЈ Френки Наклс, а.к.а „кум хауса“.“

1. Rhythm is Rhythm (a.k.a Derrick May) – Strings of Life – Класик. Ову пјесму неко сваке године пусти на ДЕМФ-у и људи потпуно полуде.
2. Eddie Amador – House Music – Класик. „Не разумије свако хаус музику. То је спиритуална ствар.“
3. Стардуст – Мусиц Соундс Беттер Wитх Yоу – Класик. Томас Банглатер (једна половина дуа Дафт Пунк) је био један од три члана ове групе. А ову пјесму сигурно знате, иако се можда нови у електронској музици.

DEEP HOUSE

С лијева на десно: Марк Фарина, Маја Џејн Колс , Арт Департмент (Џони Вајт и Кени Гласгов)

Дип хаус је као хаус, само што је БПМ мањи (отприлике од 110 до 122), високе фреквенције нису тако оштре, и има много секси елемената у миксу (обично сензуалне оргуље и клавир). У њему такође постоји и диско елемената, а бас линије су пуније и поскакују. Обично постоје и вокали, не морају да буду диве, али неки вокали опуштеног типа (за стару школу) и они „mind-fuckish“ вокали за нову школу (било које скорије издање са „Crosstown Rebels“ или „Life and Death“ етикета).

Овај жанр стално пролази кроз неку врсту ренесансе, углавном јер многи техно и Тек хаус извођачи „скачу“ из техно вагона у дип хаус вагон и доносе са собом богато техно знање како би зачинили овај жанр. Ако желите да чујете неке класичне нумере, прочачкајте „Om Records“ или Накед „Music“. Ако сте више за новију дип хаус продукцију окрените се Finebassen-у, итд.

Стара школа (или тај стил)

1. Mark Farina – Dream Machine – Класик.
2. Jaydee – Plastic Dreams – Класик.
3. Moodyman – Shades of Jae – Класик.
4. Miguel Migs – Tonight – Ово је новија ствар, али има тај неки класичан дип хаус звук.

Нова школа

1. Walker & Royce – Connected – Инстант класик. Немам представу шта покушавају да поруче овим спотом, али хипнотише.
2. Art Department – Without You– Инстант класик. Ова трака их је представила свијету као Арт Департмент.
3. Scandal – Just Let Me Dance (Maxxi Soundsystem Remix)
4. Francesca Lombardo – Cosmic Dancer

5. Maya Jane Coles – What They Say – Инстант класик.
6. Maceo Plex – Think About It
7. Benoit & Sergio – Everybody
– Вокал је семплован из једне старе хаус нумере.

Могао бих да наставим са набрајањем, јер је дип хаус жанр мјесеца посљедњих пар година, али морамо да наставимо.

ТЕК ХАУС
С лијева на десно: Денис Ферер , Јорис Ворн, Дамиан Лазарус, Франческа Ломбард

Када нека нумера не звучи баш као техно или као хаус, или користи елементе оба жанра, или ако нисте сигурни, само је убаците у ову категорију. Обично тек-хаус нумере имају изражен хаус звук и баш су „techie“ или имају електронски напредну врсту звука. Само добро користите уши када желите да га препознате, али ево неких главних примера:

1. Spirit Catcher – No Way Out
2. Booka Shade – In White Rooms
– Класик.
3. Audiojack – Schizophonic

ТРЕНСС лјиева на десно: Тиесто, Паул Оакенфолд, Армин Ван Бурен, Пол ван Дајк

Па, овај је једноставан. Тренс је супер мелодичан, са синтисајзерима, високим прелазима, замкама које удуплавају ритам прије сваког прелаза, и брз БПМ, око 130. Сјетите се епских мелодија. ЕПСКИХ!!! Вјероватно нећете чути некога да пушта тренс у клубовима, али требало би да знате како звучи. Мада, ко зна, можда се и врати.

1. Paul Van Dyk – For an Angel – Класик
2. Paul Oakenfold – Delerium Silence – Мислим да су то вокали Сара Маклахлан (Sarah McLachlan)? Свеједно, још један тренс класик.
3. Tiesto – Adagio for Strings – Не могу да гледам овај видео а да се не смијем.
4. Jondi & Spesh – We are Connected – Једина тренс нумера коју имам у својој ДЈ колекцији и једина која ми се заправо допада и коју волим. Мислим да је семлован звук Стивен Хокинг-овог гласа?

ПРОГРЕСИВНИ ХАУС

С лијева на десно: Јохн Дигвеед, Гуy Гербер, Sasha, Ги Џеј (Guy J)

Овај жанр некако комбинује елемента тренс-а, хаус-а и тек-хаус-а. Био је ненормално популаран крајем деведесетих и почетком двијехиљадитих, посебно када је „Twilo“ био велики у Њујорку, а Sasha и Дигвеед имали резидентуру тамо.

Главна одлика овог жанра је што је мелодичан попут тренс-а, али нема бомбастичне рифове и прелазе. Продукција је такође много префињенија него у тренс жанру: најчешће нема клавијатура. Такође приказује мелодичне елементе који би се сјајно уклопили у sci-fi филмове, звуче „космички“ на неки хипнотишући начин. (Послушајте звук звона у нумери Азимутх испод, негде на половини.)

*Неки кажу да је данашњи дип хаус заправо апдејтовани прогресивни хаус, али нико то неће признати.

1. Guy Gerber – Stoppage Time (Original) – Ова трака га је пробила у свијету.
2. Pryda – Evouh
3. Guy J – Azimuth

ЕЛЕКТРО (ИЛИ ЕЛЕКТРО-ХАУС)

С лијева на десно: John Dahlback, Justice, Дедмаус (deadmau5)

Замислите тек-хаус звук, сад му додајте оштар клеп и синтове који звуче као изобличен звук електричне гитаре. То је електро. (Електро нове школе наравно. Постоји и електро из осамдесетих, али то је неко друго објашњење). Некада вокали звуче врло роботски.

1. Deadmau5 – Ghosts and Stuff – Дедмаус се некад бавио пристојном продукцијом, мада је скоро постао безвезе.
2. Justice – Phantom (Soulwax Remix) Justice-ов бранд електро жанра започео је потпуно ноти тип електра, који неки зову „Француски електро“
3. Daft Punk – Robot Rock – Ово не значи да је Дафт Пунк електро, само значи да се ова нумера може сврсати у овај жанр.
4. John Dahlback – Now it’s not Summer

БРЕЈК БИТ

С лијева на десно: Рени Пилгрем, УНКЛЕ, The Rogue Element

Замислите типичан „умм-боб“ ритам хаус музике, али са једним или дуплим киком између драм кика и клепа. Могло би се рећи да поријекло води из Џејмс Браун-ове музике (или макар из структуре његових битова), али са много већим БПМ-ом, и неким хип-хоп и хаус елементима. БПМ је обично близу 130. Могуће је да ћете овако нешто чути на малој журци у складишту у Бруклину, иако више припада „рејв“ сцени. Понесите свијетлеће штапиће и неонке.

1. UNKLE – Eye for an Eye (Dylan Rhymes Vs. Force Mass Motion Remix)
2. Rennie Pilgrem, BLIM – 2 Freaks

3. Тхе Рогуе Елемент – Бацкбреакер

ДАБСТЕП

С лијева на десно: Скрилекс, Зедд, Bassnectar, Претy Лигтс

Најлакши начин да ово провалите јесте по великим ОГРОМНИМ бас линијама које су скоро (или углавном) изобличене. Вокали су исто јако високи.

1. Skrillex – Equinox
2. Nero – Innocence
3. Skrillex – Cinema
– Класик
4. Skrillex – Неки видео који исмијава и њега и дабстеп.
5. BONUS 1: PORNSTEP Под-жанр дабстепа. Провали.
6. BONUS 2: МАЧИЈИ ДАБСТЕП!!!
7. BONUS 3: STEREO SKIFCHA!!! (ОПЕТ МАЧИЈИ!)

ДРУМ & БАС

С лијева на десно: Диеселбои,  Ed Rush & Optical

Веома брз БПМ. Замислите брејкбитове који су супер брзи са ОГРОМНИМ јаким, прљавим бас линијама.

1. Optiv & BTK – Slander
2. Dieselboy – Midnight Express
3. Ed Rush & Optical – Reece

Извор: clubber.rs

MD MONTEL