Саопштење за јавност Штаба за заштиту и спашавање Брчко дистрикта БиХ

JP Putevi Brcko

Штаб за заштиту и спашавање Брчко дистрикта БиХ на данашњој телефонској сједници измијенио је Наредбу која се односи на мјере пуштања у рад привредних субјеката у Брчко дистрикту БиХ којом ће у првој фази, почевши од 4. маја 2020. године, осим раније наведених моћи да раде и продавнице опреме и одјеће за новорођенчад и одјеће за дјецу до шест година, без пробавања исте и уз строго поштовање епидемиолошких мјера.

Штаб за заштиту и спасавање измијенио је и Наредбу о забрани окупљања и заједничког кретања на основу које је и даље на снази забрањено окупљање и заједничко кретање три или више лица на јавним мјестима и отвореним и затвореним јавним површинама. Изузетно од наведеног, дозвољено је окупљање и заједничко кретање три или више лица уколико је неопходно да се изврши:

  • службена радња или било која радња коју су лица у складу са прописима обавезна извршити
  • вјерски обред у вјерским објектима, на гробљима и мезарјима
  • радња која се традиционално организује с циљем обиљежавања значајних датума (не односи се на обиљежавање 1. маја).

При дозвољеном окупљању и заједничком кретању грађани су дужни поштовати епидемиолошке мјере, физичку дистанцу од 2 м удаљености између лица и носити заштитну маску и заштитне рукавице. Ради вршења вјерских обреда у вјерским објектима, на гробљима и мезарјима лица су обавезна извршити дезинфекцију руку прије уласка у такве објекте.

Штаб за заштиту и спасавање Брчко дистрикта БиХ донио је наредбу којом се забрањује окупљање грађана на Фицибајеру, у Исламовцу, на Интерплету и другим излетиштима и јавним мјестима на којима се грађани традиционално окупљају и прослављају 1. мај.

Штаб за заштиту и спасавање апелује на грађане да за 1. мај остану код својих кућа или да не бораве на просторима гдје се налази велики број људи.

Полиција Брчко дистрикта БиХ ће за 1. мај интензивно и појачано обилазити излетишта и стриктно спроводити наредбу о забрани окупљања три или више лица.

MD MONTEL