ПРВИ МАЈУ, СРЕЋАН ЛИ СИ?

JP Putevi Brcko

Овогодишњу прославу 1. маја покварила је корона. Ограничено окупљање и полицијски час спречиће већину првомајаца да распале роштиљ са екипом и тако обележе симбол некадашњег синдикалног протеста који је те давне 1886. године изборио права радника – чувене три осмице – осам сати рада, осам сати одмора, осам сати културног уздизања.

Све ово је давно изгубило сваки смисао. Нарочито данас када приватници у време пандемије отпуштају раднике. Добро, кажу да је у Кондоминијуму САМО двестотинак радника отпуштено. Реално, ако је Одељење за образовање у време пандемије раскинуло уговоре са просветарима шта друго можемо очекивати од приватног сектора. И ових двестотинак је још супер, могло је и више. Наравно, за све је УВЕК крив неко други. Овога пута крив је КОВИД-19!

Мада, има овај КОВИДић и добрих страна. Вратио нам је природу. Поново се чује цвркут птица у граду које су због загађености, још крајем прошлога века, изгубиле глас и престале да певају. Ако нисте данас успели да побегнете негде и распалите роштиљ што због ванредних мера, што због кише, поклањамо вам тонски запис како „звучи“ свитање у Кондоминијуму! Можда успете роштиљ запалити и на тераси, те уз тонски запис дочарате мало себи природни амбијент.

У то име, радни народе, срећан вам 1. мај, Међународни празник рада!

MD MONTEL